"Jag beklagar att vi har gjort fel"

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-06

Aftonbladet.se har sökt statsminister Fredrik Reinfeldt, som svarar att han inte vill kommentera uppgifterna om att 10 av 15 moderata statssekreterare köpt svarta tjänster.

Han överlåter till de fuskande statssekreterarna att själva lägga korten på bordet.

- Jag beklagar att vi har gjort fel, säger Per Jansson – en av Anders Borgs tre statssekreterare.

TT:s kartläggning visar att nära hälften av regeringens statssekreterare har köpt svart arbetskraft, bland annat i form av hantverkare och barnflickor. När aftonbladet.se söker Fredrik Reinfeldt angående svartaffärerna meddelar hans pressekreterare Oscar Hållén att statsministern inte vill kommentera uppgifterna. I ett mejl berättar några av de berörda statssekreterarna om skattefusket.

Till TT säger Eva Uddén Sonnegård (m), statssekreterare hos arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, att hon inte fuskat mer än vad normalsvensken gör:

– Jag måste säga att jag befann mig i en svår situation i de här lägena, och jag gjorde det jag tror de flesta svenskar gör, säger hon.

Hon uppger att hon 1978 och 1996 betalat skolflickor svart för barnpassning sedan familjen inte fått dagisplats.

Dessutom har hon 1998 betalat cirka 2000 kronor svart för en kakelsättning i köket, samt cirka 15000 kronor svart till någon som år 2000 utfört grävarbete när Uddén Sonnegård anlade en trädgård.

Båda de senare tillfällena, hävdar hon, var det dock huvudentreprenören som uppmanade henne att betala svart till en underentreprenör sedan arbetet väl var utfört.

– Jag försökte vara schysst. Man försöker göra det man ska göra och jag är jätteledsen över att, naturligtvis, jag inte gick och anmälde detta företag till skattemyndigheten – vilket jag borde ha gjort, säger Uddén Sonnegård.

TT: Men regeringen talar om arbetslinjen och om att byta svart ekonomi mot vit?

– Jag tycker det här är väldigt olyckligt. Men jag känner att jag lever inte i ett angiverisamhälle. Jag kan inte gå till en polis, eller var jag nu ska vända mig, i ett sådant här läge när ett arbete är utfört och man får en förfrågan.

Uddén Sonnegård säger att hon känner att det skulle ha varit svårt att ange hantverkarna. Vidare uppger Uddén Sonnegård att hon innan hon utsågs berättat om svartbetalningen för Littorin.

– Jag var ledsen och ångerfull för det här. Det var därför jag berättade det för min minister.

Så här säger övriga statssekreterare:

Bettina Kashefi: Ja, barnpassning, understigande 10000 kr, under våren 2002.

Gustaf Lind: I augusti 2006 slipade en hantverkare mitt golv för ca 3000 kronor. Jag fick inget kvitto för denna tjänst.

HG Wessberg: Ja, jag har köpt svart städning under ett par år vid mitten av 90-talet. Borde ha lämnat kontrolluppgift, däremot var beloppen under gränsen för betalning av skatt. Upphörde när jag stod i begrepp att bli ordförande för Moderaterna i Stockholm 1997,

Eva Uddén: Ja, barnflicka under kortare period både för son 1978 och dotter 1996. Till underentreprenörer (kakelsättare 1998 och grävarbete 2000 ) trots upphandlad offert av entreprenör.

Mikael Sandström: Jag har haft barnvakt och något år förmodligen inte skickat in kontrolluppgift fast jag borde. Detsamma gäller en målare jag anlitat. Beloppen understiger i samtliga fall 10000 kronor per år. Ja, jag har rapporterat det till min minister.

Joakim Stymne: När barnen var små på 90-talet hade vi ibland hjälp att hämta på dagis. Vi har bytt tjänster med grannar på landet och emellanåt betalat kontant för smärre sysslor.

Hans Lindblad: Vi hade för många år sedan hjälp med bland annat städning något halvår och så fick vi hjälp med stenläggning av garageuppfarten. Det var mindre belopp men jag borde ha lämnat in kontrolluppgift och det beklagar jag. Jag har nu berättat för Anders Borg.

Per Jansson: Vi har bland annat lagt om golv, tapetserat och målat om i början av 2000-talet. Vi har också fått hjälp med städning, där jag borde ha lämnat kontrolluppgift. Jag beklagar att vi har gjort fel och Anders Borg är nu informerad.

Ingemar Hansson: Jag fick hjälp med att installera några delar till köket i början av 80-talet. Det rörde sig om ca 2000 och 3000 kronor, och jag borde ha lämnat kontrolluppgift till Skatteverket. Det här har jag nu berättat för Anders Borg.