Svenska bedragare gripna i Spanien

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-15

Två svenskar har gripits misstänkta för bedrägeri i den spanska turistorten Orihuela.

Svenskarna ska ha lurat affärsmän på hundratusentals kronor genom att sälja falska tillstånd som skulle ge offren rätt att bedriva affärsverksamhet.

Den polisiära operationen går under namnet "Arkitekt-operationen". De två svenskarna samt en inhemsk kumpan greps misstänkta för bedrägeri i turistorten Orihuela i södra Spanien, uppger sajten Torrevieja.com.

De ska ha lurat affärsmän att betala mellan 4 000 och 6 000 euro i utbyte mot att bedragarna skulle hjälpa dem att skaffa tillstånd för att bedriva affärssverksamhet. I själva verket är den verkliga kostnaden för en sådan licens 1 000 euro.

En av bedragarna ska ha uppgett att han var arkitekt och att han ritat stadshuset i Orihuela. Därför kunde det vara lönsamt att gå genom honom för den som ville starta eget. Annars kunde affärsmännen få problem med polisen, varnade man.

Offren för hans och kumpanernas bedrägerier betalade de saftiga summorna och fick i utbyte ett intyg som till synes hade stadshusets stämpel. Allt visade sig dock vara en bluff. Licenserna var endast värdelösa kopior.

Bedragarna är misstänkta för 45 fall av bedrägeri, uppger Torrevieja.com.