Minst en död vid skjutning – terrornivån höjs

TT-Reuters

Publicerad 2019-03-18

Minst en person har dödats och flera skadats i en skottlossning i en spårvagn i staden Utrecht i Nederländerna.

Skytten är på fri fot och terrorhotnivån har höjts i provinsen.

Polisen fick larm om skottlossningen i centrala Utrecht vid klockan 10.45. Ett torg vid en spårvagnshållplats har spärrats av och ambulanspersonal har kallats till platsen.

– Flera skott har avfyrats på en spårvagn och flera personer är skadade. Vi har flera helikoptrar på plats, och ingen har gripits, säger Joost Lanshage, talesperson för polisen.

Dådet utreds som en möjlig terroristattack och regeringen har höjt terrorhotnivån i provinsen Utrecht till den högsta möjliga. Säkerheten har höjts kring skolor, moskéer och flygplatser bland annat och polisen uppmanar stadens skolor att hålla sina dörrar låsta.

Chefen för landets antiterrormyndighet, Pieter-Jaap Aalbersberg, sitter i krismöte, enligt holländska medier. Han skriver på Twitter att ett terrormotiv inte är uteslutet. "Vi har inte all information än", skriver han.

Ett vittne säger till RTV Utrecht att han sett en person ligga på marken, och att flera män sprungit därifrån.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte säger att regeringen håller ett krismöte efter skjutningen. Han säger sig vara djupt oroad. Säkerheten har skärpts vid regeringsbyggnader i Haag, enligt nederländsk radio.

Spårvagnstrafiken i Utrecht har stoppats helt efter skjutningen.

Följ ämnen i artikeln