Fler borde göra som Björklund – då blev politiken begripligare

VISBY. Den största uppgiften under överskådlig tid är att bekämpa klassklyftorna.

Det är inte Sjöstedt eller Löfven som säger det.

Det är Jan Björklund.

I matchen om de väljare som tycker att klassklyftan växer, att den är farlig och måste minska tänker Liberalernas Jan Björklund inte lämna walk over.

I talet i Almedalen under politikerveckan i Visby argumenterade Björklund intensivt för minskade klyftor.

– Den stora uppgiften för Sverige under överskådlig tid är att bekämpa klyftorna. Ingen uppgift är större, sade Jan Björklund.

Att det är klassisk vänsterretorik behöver man inte fundera över och man kan se det som ett inslag i maktkampen om partiledarposten i Liberalerna. Riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson utmanar Björklund om uppdraget, striden avgörs på landsmötet i november. Ohlsson står till höger om Björklund, i alla fall i ekonomiska frågor.

Men man kan också se det som ett ganska normalt inlägg från Jan Björklund som ofta betonar att han är textilarbetarunge och därmed kommer från arbetarklassen. Att det var skolan som gjorde att han kunde göra den klassresa han gjort.

– För att klassresorna ska bli fler måste klyftorna minska och jämlikheten öka, sade han.

Klassklyftorna har ökat i Sverige i över tjugo års tid och är alltså inte ett nytt fenomen. Men att Jan Björklund tycker att läget börjar bli akut beror på det stora antalet flyktingar som kom till Sverige 2015.

– Klyftan mellan dem som är födda i Sverige och de som är födda utomlands växer. Många utrikes födda lever i trångboddhet i förorter, hänvisade till kommunens hyreshusområden. De befinner sig i ofrihetens rävsax och har svårt att ta sig därifrån.

Har Björklund gått och blivit sosse eller vänsterpartist? Nej. Björklund anser att regeringen inte vet vad den ska göra för att stänga, eller minska, klassklyftan.

Hans eget recept är fler enkla jobb och mer utbildning. Inte höjda skatter och bidragsberoende.

Jan Björklund kände sig också föranlåten, oklart varför, till att på nytt förklara varför Liberalerna inte vill samarbeta med Sverigedemokraterna.

Det beror på att de har rötterna i nynazismen. Och att de fortfarande har samma idéer även om ytan ser annorlunda ut nu än på 1990-talet.

– Richard Jomshof, partisekreterare tycker att det skulle vara problematiskt om det bodde fler judar i Sverige.

Jan Björklund är en mycket god debattör och en bra talare. Men framför allt är han en stark ideolog. Det finns ingen annan svensk partiledare som pratar så mycket ideologi som han, som placerar in sakpolitiska ställningstaganden på en ideologisk karta.

Ska man se till dagens opinionssiffror betalar det sig inte. Liberalerna ligger kvar på ungefär samma nivå som i valet 2014.

Men det vore bra om fler partiledare gjorde som Björklund, förklarar varför de anser att en viss sak ska göras. Inte bara med att det behövs utan för att det finns en ideologisk sida av saken som inte kan negligeras.

Då skulle politiken bli begripligare.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.