Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

TT-AP

Publicerad 2024-04-19

En ny FN-rapport visar att afrikanska kvinnor löper 130 gånger större risk att dö till följd av komplikationer av graviditet och förlossning jämfört med europeiska och nordamerikanska kvinnor. Arkivbild.

Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport.

Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.

Rapporten från FN:s befolkningsfond UNFPA visar också att ojämlikheten för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i världen ökar.

Förbättringar i tillgången till hälso- och sjukvård har främst gynnat rikare kvinnor, enligt FN. Omkring 500 mödrar dör varje dag eftersom de bor i länder som är i humanitära kris eller konflikt.

”De stora globala framstegen inom sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter under de senaste trettio åren störs av en obehaglig sanning – miljontals kvinnor och flickor har inte gynnats på grund av vem de är eller var de föddes”, skriver fonden i ett pressmeddelande.

Sedan 1990 har antalet oönskade graviditeter minskat med nästan en femtedel. Samtidigt har mödradödligheten minskat med mer än en tredjedel sedan 2000, enligt UNFPA:s vd Natalia Kanem. Men något har hänt på senare år.

”Den årliga minskningen av mödradödligheten har stannat av. Sedan 2016 har världen gjort noll framsteg när det gäller att rädda kvinnor från dödsfall som går att förebygga i samband med graviditet och förlossning”, säger Kanem i ett pressmeddelande.

FN vill se nya investeringar i sexuell och reproduktiv hälsa, stopp för könsrelaterat våld och bättre tillgång till preventivmedel.