HD-beslut: Aurorafallet får prövningstillstånd

300 unga hoppas få föra fram sin grupptalan

Publicerad 2024-04-25 18.31

Klimataktivisten och juristen Ida Edling framför Högsta domstolen i Stockholm förra året. Hon är en av de tre unga som stämt staten för bristande klimatpolitik.

Högsta domstolen ger Auroramålet prövningstillstånd.

Målet, där en grupp unga har stämt svenska staten för bristande klimatpolitik, kan senare komma att tas upp i domstol.

– Det innebär att Högsta domstolen ska ta ställning till om det går att föra en sådan talan i svensk domstol. En prövning av grupptalan i tingsrättens mål kan alltså bli aktuell först efter det att Högsta domstolen har besvarat frågan om talan kan prövas, säger Anders Eka, ordförande i Högsta domstolen, i ett pressmeddelande.

Stämde regeringen

Organisationen Aurora har stämt Sveriges regering och hävdar att klimatarbetet inte är tillräckligt och strider mot Europakonventionen.

Justitiekanslern (JK), som företräder staten, har yrkat på att Auroramålet ska avvisas och tingsrätten har hänskjutit frågan till HD. Dagens besked från HD innebär alltså att domstolen ska ta ställning till om målet kan tas upp till prövning, skriver TT.

Stämningen lämnades in i november 2022 av drygt 600 svenska barn och ungdomar. En av dem är klimataktivisten Greta Thunberg.

Greta Thunberg utanför riksdagen i augusti 2018 då hon inledde sin skolstrejk för klimatet.