Noa utreder sjukhusstölder av dyr medicinsk utrustning

Publicerad 2017-07-04

Medicinsk utrustning för tiotals miljoner kronor har stulits från sjukhus i Sverige.

Samma typ av medicinska redskap stjäls över hela Europa – en stöldvåg som kan ha koppling till colombianska knarkkarteller.

– Vi utesluter inte sådana kopplingar som har rapporterats men kan inte säga att det är syftet, säger Håkan Wall på Noa.

Polisens Nationella operativa avdelning (Noa) varnar sjukhus i Sverige och ”andra vårdinrättningar med medicinteknisk utrustning” att vara vaksamma. Anledningen är att den senaste tiden har sjukhus i Karlskoga, Linköping och Stockholm utsatts för grova stölder – inom loppet av 14 dagar.

I Linköping uppdagades på måndagen att medicinsk utrustning till ett värde av uppåt tio miljoner kronor stulits, uppger Sveriges Radio.

Stölder för miljoner

Även vid tidigare stölder är det utrustning för miljontals kronor som stulits.

– Det är relativt små enheter har jag fått förklarat för mig och man kan få plats med ett godsvärde för många miljoner i en ryggsäck, säger Håkan Wall, enhetschef vid Nationella operativa enheten.

Enligt polisen är det främst endoskopiutrustning som tjuvarna tagit. Utrustningen används för att undersöka kroppen inifrån, det är särskilda instrument som gör att läkarna kan titta in i kroppens organ och med blotta ögat se hur de ser ut från insidan.

Med hjälp av utrustningen går det också att ta vävnadsprover.

Noa utreder nu om stölderna i Sverige har ett samband.

– Vi ska försöka klarlägga vad det finns för kopplingar när vi borrar djupare, men att man stjäl samma samma typ av utrustning ganska nära i tid innebär ju att det kan vara någon form av organisation bakom det, säger Håkan Wall.

– Man går ganska, ursäkta uttrycket, kirurgiskt till väga och tar samma typ av utrustning vid de här stölderna.

Utreder internationell koppling

Men de tittar också på internationella kopplingar genom att gå igenom underrättelseinformation och ta kontakt med kollegor på kontinenten.

Samma typ av utrustning har nämligen varit målet vid kupper mot sjukhus på andra håll i Europa. Tyskland, Spanien, Frankrike och Italien är bara några av de länder som drabbats.

Under sommaren har till exempel flera sjukhus i Grekland drabbats av liknande stölder, uppger brittiska BBC.

Där misstänks tre colombianska medborgare ha genomfört en stöldturné i maj, enligt den grekiska polisen. De ska ha kommit över medicinsk utrustning för miljontak kronor.

De grekiska myndigheterna arbetar efter en teori att utrustningen stjäls på uppdrag av colombianska knarkkarteller som använder dem i sin smuggling, uppger BBC.

Grekiska polisen uppger att kartellerna använder utrustningen för att se till de personer som ska föra drogerna mellan olika länder verkligen har svalt det knark som ska smugglas.

– Man kan spekulera i användningsområdet men så vitt jag har förstått har den här utrustningen inget annat användningsområde än invärtes undersökningar av kroppen, säger Håkan Wall.

– Vi utesluter inte att det kan vara så som det rapporteras från andra håll i Europa. Vi måste få titta på om det här kan vara ett motiv men i nuläget kan jag varken bekräfta eller dementera att det skulle vara syftet med stölderna, säger Håkan Wall.

”Slår mot patientsäkerheten”

Utöver att titta på internationella kopplingar och gå igenom underrättelsematerial arbetar Noa också med att se om det finns tidigare stölder i Sverige som kan kopplas till de senaste tre händelserna.

Hittills är det känt att Karlskoga lasarett drabbades i oktober i fjol.

– Vi arbetar brett med att kartlägga det här nu för det här är så vitt jag vet ett nytt fenomen i Sverige, säger Håkan Wall.

Noa uppmanar alla sjukhus att förvara den här typen av utrustning bakom lås.

– Ytterst slår det ju mot patientsäkerheten, säger Håkan Wall.

På sjukhuset i Linköping har stölden av endoskopiutrustning inneburit att de tvingas lämna återbud till patienter.

– Ja, det ligger på ungefär 100 patienter som vi har fått lämna återbud till den här veckan, säger Henrik Hjortswang, verksamhetschef vid mag- tarmmedicinska kliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping till Sveriges radios Ekot.