Delade meningar om Nordkorea i Vita huset

Uppdaterad 2017-08-10 | Publicerad 2017-08-09

Vita huset verkar kluvet kring Nordkorea.

Bara timmar efter att utrikesminister Rex Tillerson försökt att tona ner president Donald Trumps färgstarka ord om ”eld och ursinne” kom en ny vändning – i form av en stenhård varning från försvarsminister James Mattis till diktatorn Kim Jong-un.

”Nordkorea ska sluta överväga handlingar som skulle leda till slutet för dess regim och till dess folks förintelse”, säger han i ett uttalande.

Rex Tillerson gjorde på onsdagen ett försök att förklara vad Donald Trump egentligen menar när han hotar Nordkorea med ”eld och ursinne” och framhäver USA:s digra kärnvapenarsenal.

– Jag tror att presidenten ville vara tydlig med den nordkoreanska regimen om USA:s odiskutabla förmåga att försvara sig själv och sina allierade, sa han och lugnade också med att ”amerikanerna kan sova gott om nätterna”.

Donald Trumps uttalande i tisdags om att ”Nordkorea gör bäst i att inte hota USA mer” ökade genast på friktionen mellan länderna. Nordkorea svarade med att hota attackera den amerikanska Stilla havsön Guam.

Uttalandet från Trump var inte förberett, utan improviserat. Det uppger källor med insyn för New York Times. Papperet som Trump hade framför sig handlade i själva verket om opium, enligt tidningens uppgifter, vilket var det han egentligen skulle prata om.

Trump ska, enligt New York Times källor, inte ha diskuterat ordvalen med sina medarbetare på förhand. Staben ska ha blivit överraskad. Enligt källorna brukar presidenten däremot använda frasen ”eld och ursinne” i interna samtal om Nordkorea.

”Slutet för dess regim”

Efter att Rex Tillerson gjort sitt bästa för att släta över de oförberedda orden hettade det till igen – genom ett uttalande från försvarsminister James Mattis bara några timmar senare.

”Nordkorea måste sluta isolera sig och avbryta sin strävan att utveckla kärnvapen. Nordkorea ska sluta överväga handlingar som skulle leda till slutet för dess regim och till dess folks förintelse”, säger han.

Mattis förklarar att Donald Trump hållits informerad om det växande hotet från Nordkorea sedan december.

”Även om vårt utrikesdepartement gör allt i sin makt för att lösa det här globala hotet genom diplomati, måste det betonas att de allierade ländernas militär besitter den mest precisa, inövade och robusta försvars- och attackförmågan på jorden.”

”De åtgärder som Nordkoreas regim gör kommer fortsatt att vara kraftigt underlägsna våra, och man kommer att förlora varje kapprustning eller konflikt.”

Två läger i Vita huset

New York Times beskriver hur det finns två läger i Vita huset när det gäller Nordkorea: I ena hörnan James Mattis och den nationella säkerhetsrådgivaren H R McMaster, i den andra chefsstrategen Steve Bannon med vänner.

Mattis-McMaster ser Nordkorea som ett akut hot och förespråkar hårda tag mot landet. Bannon-gänget betraktar Nordkorea som en bricka i spelet mellan USA och Kina – och något Trump inte borde ägna mer tid än nödvändigt.

Inget av lägren ska ha uppskattat Donald Trumps retorik. Det gjorde däremot Sebastian Gorka, rådgivare till presidenten.

– Han säger ”utmana inte Amerika och testa inte Donald Trump”. Ingen i världen, särskilt inte Nordkorea, kan utmana vår militära kapacitet, säger han till Fox News.

Länder uttrycker oro

Många länder har uttryckt oro över den ansträngda relationen mellan USA och Nordkorea.

Christophe Castaner, talesperson för den franska regeringen, säger att Frankrike ”är redo att göra allt för att hitta en fredlig lösning”, enligt AP. Han uppmanar de inblandade parterna att agera ansvarsfullt.

Rysslands FN-ambassadör Vasily Nebenzya förklarar på en pressträff att han hoppas att provokationerna upphör.

– En militär lösning är inte ett alternativ, säger han, enligt Reuters.