Åklagare: Över 100 000 visum återkallade efter Trumps inreseförbud

Uppdaterad 2017-02-05 | Publicerad 2017-02-03

WASHINGTON. Donald Trumps inreseförbud orsakade kaos runtom i USA – och på andra håll i världen.

Nu uppger en åklagare att över 100 000 människor fått sina visum indragna efter att stoppet infördes.

– Den siffran sög ut luften ur mina lungor, säger juristen Simon Sandoval-Moshenberg till Washington Post.

Antalet tillbakavisas dock av utrikesdepartementet.

Donald Trumps exekutiva order om inreseförbud för människor från sju muslimskt dominerade länder ledde till att ett stort antal människor omhändertogs på amerikanska flygplatser.

En av dem var den 33-årige irakiern Haider Sameer Alshawi , som flugit från Stockholm till New York för att återförenas med sin familj.

Jurister har tagit gripandet av Haider till domstol. Flera liknande processer pågår runtom i USA.

Skickades tillbaka

Det var under en sådan förhandling i Alexandria, som ligger nära Washington DC, som en federal åklagare uppgett att antalet återkallade visum överstiger 100 000.

– Den siffran sög ut luften ur mina lungor, säger juristen Simon Sandoval-Moshenberg till Washington Post.

Han företräder två bröder från Jemen som anlände till Washingtons internationella flygplats Dulles i lördags. Bröderna skickades tillbaka till Etiopien, trots att de hade giltiga visum.

Uppgifterna om 100 000 tillbakadragna visum förnekas dock av USA:s utrikesdepartement. En talesperson uppger för nyhetsbyrån AP att det i själva verket är färre än 60 000 visum som dragits tillbaka.

Gäller inte dubbla medborgarskap

Under helgen rådde det stor oklarhet om vad Donald Trumps order egentligen innebar. Inledningsvis stoppades många med permanent uppehållstillstånd i USA eller dubbelt medborgarskap i något av länderna som omfattas av förbudet.

Enligt Trita Parsi, ledare för organisationen National Iranian American Council, kunde det påverka 300 000 svenskar.

Senare kom dock beskedet att dessa grupper kommer att släppas in i USA även framöver.

Stopp för flyktingprogrammet

Trumps presidentorder innebär att USA under 90 dagar inte utfärdar några visum för medborgare från länder som uppges ha ”stora problem med terrorism”. Det handlar om Syrien, Iran, Irak, Jemen, Somalia, Libyen och Sudan. Dessutom har USA:s flyktingmottagande stoppats temporärt. Syftet är att ge myndigheterna möjlighet att skärpa kontrollen av människor som släpps in i USA, enligt Trump-administrationen.