Omvärldens reaktioner på USA:s attack mot Syrien

Uppdaterad 2017-04-08 | Publicerad 2017-04-07

Natten till fredag beordrade USA:s president Donald Trump att avfyra 59 kryssningsrobotar mot en regimkontrollerad militäranläggning i Homs.

Attacken får nu stöd av flera uppsatta politiker i kongressen, världsledare samt Syriens opposition.

Dock fördömer både Ryssland och Iran anfallet.

Natten till fredag, svensk tid, avfyrades 59 Tomahawk-missiler från två amerikanska krigsfartyg i Medelhavet – på order av USA:s president Donald Trump.

Flera personer rapporterats ha dött uppger lokala syriska myndigheter för AP.

Angreppet, som är USA:s första militära ingripande mot den syriska Assad-regimen, var ett svar på den kemgasattack som Syriens president Bashar al-Assads regering ska ha utfört mot civila i staden Khan Sheikhun i provinsen Idlib tidigare i veckan, och som befaras ha dödat över 80 personer.

– Det finns inget tvivel om att Syrien använde förbjudna kemiska vapen, bröt mot sina skyldigheter enligt konventionen om kemiska vapen och ignorerade uppmaningar från FN:s säkerhetsråd, har Donald Trump tidigare sagt om giftgasattacken.

Efter USA:s attack uppmanade Trump andra nationers ledare att ansluta för att ”försöka avsluta slakten och blodsutgjutelsen i Syrien, och för att få ett slut på all form av terrorism”.

Amerikanska reaktioner:

Enligt USA:s utrikesminister Rex Tillerson var tillslaget "proportionerligt" men tillägger att attacken mot militäranläggningen inte är en del i en ny militär strategi, utan en enskild attack.

Samtidigt ger flera högt uppsatta politiker i kongressen nu sitt stöd till Trump – detta trots att presidenten inte sökte stöd i kongressen före attacken.

Bland annat har senatorerna John McCain och Lindsey Graham uttalat sig och menar att Trump genom sitt agerande skickat en viktig signal som förtjänar amerikanernas stöd.

Även representanthusets talman Paul Ryan beskriver Trumps agerande som rättvist.

– Dessa taktiska bombningar gör det tydligt att Assadregimen inte längre kan räkna med amerikansk passivitet när det utförs hemskheter mot det syriska folket.

USA:s ingripande välkomnas också av grupper inom den syriska oppositionen som nu hoppas på ytterligare angrepp från stormaktens sida.

Saudiarabien, Turkiet och Israel:

Även Saudiarabien, Turkiet och Israel har visat sitt stöd för USA och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har i ett uttalande sagt att han stödjer USA:s ”starka budskap”.

Även Australiens premiärminister och Storbritanniens regering ställer sig bakom attacken.

Europeiska rådets ordförande, Donald Tusk, säger att attacken visade prov på nödvändig beslutsamhet och att EU kommer samarbeta med USA för att få slut på brutaliteterna i Syrien.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande gjorde under fredagen ett gemensamt uttalande där de menade att Syriens president Bashar al-Assad ensam bär ansvaret för den här utvecklingen uppger nyhetsbyrån AFP.

Även Japans premiärminister Shinzo Abe säger att han stödjer USA:s strategi och enligt AFP fördömer Kina användandet av kemiska vapen – oavsett land och omständigheter. – men det är oklart hur landet ställer sig till nattens attack.

Sverige:

Utrikesminister Margot Wallström kommenterade under fredagen USA:s raketattack mot flygbasen i Homs – som hon menar väcker frågor.

– Det är viktigt att det finns en folkrättslig grund för agerande, men nattens robotattack reser också frågor kring hur detta kan vara förenligt med folkrätten, skriver hon i en kommentar till Aftonbladet.

Före detta utrikesministern Carl Bildt twittrade under fredagsmorgonen följande: ”Militärt var USA:s attack riktad mot Assad. Politiskt var det lika mycket en attack mot Putin. Det gick inte att försvara sin bundsförvant”, och frågar sig vidare vad Rysslands reaktion kommer att bli.

Ryssland:

Ryssland, som efter nattens attack begärt ett akut krismöte i FN:s säkerhetsråd, säger att ”attackerna är en aggression mot en suverän FN-stat och strider mot internationell rätt”.

Ryssland säger även att relationen med USA har skadats i och med attacken och sannolikt omöjliggör alla möjligheter till samarbete mellan USA och Ryssland i Syrien, uppger Reuters.

Iran:

Även Iran fördömer kraftigt USA:s militära angrepp, enligt Reuters.

”Den här sortens åtgärder stärker terrorister i Syrien och komplicerar situationen i såväl Syrien som i dess omgivning”, säger Bahram Qasemi, talesperson för Irans utrikesdepartementet, till den statliga nyhetsbyrån Irna.