Vägar blockerade under protester i Katalonien

TT-AFP TT

Publicerad 2018-10-01

Kataloniens regionpresident Quim Torra, i mitten, håller tal under en manifestation för självständighet i Sant Julià de Ramis i norra Katalonien på måndagen.

Demonstranter har blockerat flera större vägar och en järnväg i Katalonien, i samband med manifestationer ett år efter den olagligförklarade självständighetsomröstningen.

– Allting startade den 1 oktober och allting återvänder den 1 oktober, säger den separatistiska regionpresidenten Quim Torra vid en ceremoni i Sant Julià de Ramis i norra Katalonien, vid en stor banderoll med texten "Inget glömt, inget förlåtet".

Omkring en mil bort i staden Girona intog hundratals aktivister spåren vid en höghastighetsbana, som tvingades stänga under flera timmar. Demonstranter plockade även bort den spanska flaggan från en regionregeringsbyggnad inne i staden, och ersatte den med separatisternas röd-gul-blåa fana.

Samtidigt har centrala gator blockerats i såväl Lleida som Barcelona, samt två motorvägar som löper från den sistnämnda staden.

Protesterna har sammankallats via nätet av gräsrotsorganisationen Kommittéerna till försvar av republiken, som bildades för att bistå i arbetet med att genomföra omröstningen om självständighet i fjol.

Folkomröstningen förklarades olaglig av Spaniens författningsdomstol och valdagen blev stundtals våldsam när polis sattes in för att hindra väljare från att rösta. Av de drygt 42 procent som röstade sade 90 procent ja till självständighet.

Följ ämnen i artikeln