Oavsett utgång kommer Trump att hävda framgång

Om Donald Trump lyckas få Nordkorea att ge upp sina kärnvapen är han definitivt värd fredspriset. Varför inte dela med Kim Jong-un?

En betydande risk finns dock att Trump blir lurad eller att det historiska mötet slutar i ett västgötaklimax.

Själv kommer han oavsett att presentera det som en stor framgång.

Ordet historisk missbrukas ofta. Men toppmötet i Singapore mellan USA:s president och Nordkoreas diktator är i ordets rätta bemärkelse historiskt.

Sannolikt hade det aldrig kommit till stånd om det inte varit för Donald Trumps egensnickrade dubbla strategi av hot om militära aktioner och ekonomiska morötter. Ena dagen kallar han Kim "den lille raketmannen". I nästa stund är han en "hedervärd ledare".

Ingen av Trumps företrädare hade vågat gå med på att träffa diktatorn utan en garanti för att han verkligen är beredd att ge upp sina kärnvapen.

Trump går på instinkt och hoppas att han ska kunna charma Kim Jong-un tillräckligt för att denne ska våga göra sig av med Nordkoreas livförsäkring. Utan sina kärnvapen finns det ingen garanti för att omvärlden inte försöker störta hans regim. Han får helt enkelt lita på USA:s ord även om Trump inte kommer att sitta vid rodret mer än maximalt sex år till.

Trumps motiv

USA:s president har redan i förväg sänkt förväntningarna på mötet. Från att Nordkorea omedelbart ska ge upp sina kärnvapen till att han och Kim Jong-un ska få en chans att "lära känna varandra".

I bästa fall kanske de två kan enas om ett fredsavtal som formellt gör slut på kriget mellan Nord- och Sydkorea. Ända sedan 1953 har det bara rått ett vapenstillestånd.

Donald Trump vill gärna bli sedd som en stor ledare. Däri ligger hans motivation i att lösa krisen med Nordkoreas kärnvapen. Någonstans vid horisonten hägrar Nobels fredspris.

Det kan tyckas som en fåfäng morot men om det kan hjälpa till att desarmera världens kanske mest hotfulla konflikt, som om den inte får en lösning i värsta fall kan resultera i ett kärnvapenkrig, så ser jag inget fel i det.

Diskvalificerad

Den som lyckas lösa upp positioner som varit helt låsta i årtionden och få bort Nordkoreas kärnvapen är utan tvekan värd fredspriset, oavsett vem det är. Även om det utan tvekan går att argumentera för att Trump diskvalificerat sig för priset genom sina många beslut som bidragit till en mer instabil världsordning.

Många reagerade väldigt negativt när USA:s utrikesminister Henry Kissinger fick dela fredspriset med Nordvietnams chefsförhandlare Le Duc Tho för att de förhandlade fram ett avtal om fred i Vietnamkriget. Detta efter att USA hänsynslöst under lång tid bombat landet från luften.

Men avtalet var ändå ett första steg mot ett slut på kriget och en omfattande slakt på civila.

Den som kan eliminera risken för miljontals döda på Koreahalvön är värd ett pris oavsett sina handlingar i övrigt. Därför är det inte omöjligt att tänka sig att Trump kan dela ett fredspris med Kim.

Nästan ingenting talar dock för att toppmötet i Singapore skulle resultera i en snabb avveckling av Nordkoreas kärnvapen.

Livförsäkring

Det slutna landet har ägnat årtionden åt att skaffa sig sin livförsäkring. Kim Jong-un har sett hur det slutade för andra diktatorer som lämnade ifrån sig sina massförstörelsevapen, som Iraks Saddam Hussein och Libyens Moammar Gaddafi.

För Kim Jong-un utgör toppmötet en perfekt startpunkt för att göra lösa utfästelser och sedan dra ut på eventuella eftergifter så långt det går. Det är så Nordkorea alltid har agerat tidigare. Enda skälet att ändra på det är om Kim Jong-un verkligen tror att USA är berett att angripa Nordkorea militärt för att sätta deras kärnvapen ur spel.
Mötet är ett bra tillfälle för den sluge unge mannen att känna Trump på pulsen.

För Kim räcker det med att mötet blir av för att kunna hävda framgång. För Trump är mötet fyllt med risker. Om Kim lurar Trump så bedrar han också resten av världen.

Bättre förberedd

Medan Trump gjort en poäng av att inte förbereda sig inför toppmötet har Kim Jong-un förberett sig noga med flera möten med Kinas ledare Xi Jinping och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Oavsett hur det går kan vi vara säkra på en sak. Trump kommer att försöka sälja in mötet som en framgång. Hur små eftergifter Kim Jong-un än gör.

Antingen det eller så reser sig Trump och lämnar mötet i vredesmod.