Polisen om nya metoden

Uppdaterad 2020-09-03 | Publicerad 2018-04-14

Kriminella använder en helt ny metod för att kapa offrens bank-id.

– Bedragarna har använt sig av "spoofing" tidigare men inte vid kapning av bank-id, säger Jan Olsson, polisens nationella säkerhetsexpert.

Bedragare har kommit över åtskilliga miljoner de senaste månaderna genom att kapa hundratals svenskars bank-id. Det kan handla om så mycket som 50 miljoner, enligt vissa uppgifter.

– Det kan jag inte kommentera men det är många miljoner inblandade, säger Jan Olsson.

Oftast är det äldre människor som har drabbats.

Jan Olsson, polisens nationella säkerhetsexpert.

Tre personer greps i Malmö för en vecka sen. Nu sitter totalt åtta personer frihetsberövade, enligt Kvällsposten.

– Det är ett begränsat antal ligor som härjar just nu, säger Jan Olsson, förundersökningsledare vid polisens nationella bedrägericentrum.

Hamnar hos bluffmakarna

"Spoofing" innebär i det här fallet att bedragarna ordnar så att kontrollsamtalet offret gör går till något som verkar vara banken SEB:s växel. I själva verket hamnar samtalet hos bluffmakarna.

Att använda sig av displayer, där det står exempelvis Nordea eller Swedbank, är också vanligt när bedragarna ringer upp folk.

– Att använda den här typen av motringning när det handlar om kapning av bank-id har jag inte hört talas om tidigare, säger Jan Olsson.

– De hittar hela tiden på nya metoder för att lura folk.

Bedrägeribrotten ökar

Har inte bankerna varit för dåliga på att varna när det här händer gång på gång?

– Säkerhetsavdelningarna har varit medvetna om att det här kan hända. Men det har kanske funnits ett visst motstånd från bankernas ledning för att varna för den här typen av bedrägerier och blanda in det egna varumärket, säger Jan Olsson.
Men han menar att polisen och bankerna har ett gott samarbete.

Bedrägeribrotten ökar och de kriminellas uppfinningsrikedom är stor.

– De som nu sitter häktade har bland använt sig av målvakter. Dessa har i flera fall varit omedvetna om att de har blivit utnyttjade för kriminella aktiviteter, säger Jan Olsson.

Maxstraffet för bedrägeri är två års fängelse, sex år om brottet är grovt.

Följ ämnen i artikeln