Militär döms för Víctor Jaras död

Publicerad 2016-06-28

En tidigare militär har funnits ansvarig för mordet på sångaren Víctor Jara 1973.

Jaras familj kommer att få 28 miljoner amerikanska dollar, motsvarande ungefär 238 miljoner kronor, i skadestånd.

Sångaren och poeten Víctor Jaras greps och mördades 1973 när diktatorn Augusto Pinochet kom till makten. Nu har den dåvarande militären Pedro Barrientos Nuñez dömts för mordet.

Jara var vänsteraktivist och en av landets mest älskade sångare och poeter. Han greps efter störtandet av landets vänsterpresident Salvador Allende i en CIA-stödd kupp i september 1973, då diktatorn Augusto Pinochet kom till makten.

Sångaren misshandlades, torterades och sköts till döds tillsammans med tusentals andra på Estadio Nacional i Chiles huvudstad Santiago dagen efter militärkuppen. Då var den nu dömde Pedro Barrientos Nuñez en 24-årig löjtnant och en av dem som ansvarade för fångarna på arenan.

Kan utvisas till Chile

Nu är han 67 år och satt orörlig när domen lästes i rättssalen. Han valde att inte kommentera domen men hans advokat Luis Calderon säger att de ska undersöka möjligheterna att överklaga.

Barrientos har bott i USA sedan 1989, sedan Pinochets styre tog slut. Domen kan sätta hans amerikanska medborgarskap på spel och han riskerar att utvisas tillbaka till Chile, där han också har åtal som väntar.

Chile har tidigare begärt att han ska utlämnas men USA har ännu inte svarat på begäran.

Mikael Wiehe skrev en låt inspirerad av händelsen. Hör honom berätta i tv-klippet.

TT

Följ ämnen i artikeln