Svensk riksdagsledamot stoppad i Turkiet – skulle bevaka valet

Margot Wallström: ”Det är oacceptabelt”

Uppdaterad 2018-06-22 | Publicerad 2018-06-21

Riksdagsledamoten Jabar Amin (MP) var utsänd som valobservatör till Turkiet – men stoppades redan på flygplatsen i Istanbul.

– Nu måste både vår utrikesminister och EU sätta hårt mot Erdogan. Han ska inte få välja vilka valobservatörer som ska komma till landet, säger Jabar Amin till Aftonbladet efter att han landat i Sverige.

Runt klockan 15.30 under torsdagen, svensk tid, stoppades den svenske riksdagsledamoten och samhällsdebattören Jabar Amin (MP) från att komma in i Turkiet.

– De har tagit mitt pass och säger att de fått information från högre ort om att inte släppa in mig i landet, säger Jabar Amin, när han stoppats.

Det var på flygplatsen Atatürk i Istanbul som Jabar Amin omhändertogs av polis i samband med en passkontroll.

– Där väntade säkerhetspolis. När jag lämnade ut mitt pass till passkontrollen kom två personer och sa ”du får komma med oss”.

Amin fördes till ett rum på flygplatsen, utan att få veta varför han blivit stoppad.

– Sju minuter efteråt kom en kille och sa ”jag är från säkerhetstjänsten och jag ska informera dig om att vi har fått order från högre ort, våra myndigheter, om att du inte ska få komma in i landet”, säger Jabar Amin.

Skulle bevaka valet

Amin, som är född i södra Kurdistan i Irak, var på väg till landet på ett riksdagsuppdrag för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE.

Tillsammans med tre andra svenska riksdagsledamöter ingår han i en delegation med ett 60-tal parlamentariker från fler än 17 av OSSE:s medlemsstater.

Delegationens uppdrag går ut på att observera valet i Turkiet den 24 juli.

Parlamentarikerna är på plats i utvalda delar av landet under valdagen för att bland annat observera förseglingen av röstsedlar och rösträkningen i olika vallokaler.

Det för att följa om valet är öppet och genomförs på ett korrekt sätt.

Är kritisk mot president Erdogan

Jabar Amin får inte fått veta varför han stoppats från att komma in i Turkiet.

– De har bara sagt att de inte ska låta mig komma in och att de ska återkomma med anledning.

Amin tror själv att anledningen till att han nekats inträde i landet kan vara hans kritik mot presidenten Recep Tayyip Erdogan.

– Jag har erkänt att jag är kritisk mot Erdogan och hans regim, samtidigt är jag godkänd och utsänd av riksdagen, säger han och fortsätter:

– Det är tydligt att de inte vill ha kritik.

Margot Wallström: ”Är oacceptabelt”

Nu hoppas Jabar Amin att svenska företrädare reagerar.

– Jag tycker det är oacceptabelt att de gör på det här sätet och förväntar mig att vår utrikesminister, både i sina kontakter med turkiska utrikesministeriet och offentligt, kritiserar Erdogan för det här.

– För att de trakasserar mig och gör vårt uppdrag här omöjligt.

Strax efter klockan 18.30 gjorde utrikesminister Margot Wallström (S) ett uttalande.

”Det är oacceptabelt att en valobservatör har förhindrats tillträde till Turkiet. Vi har hos turkiska företrädare begärt en förklaring till varför den svenske riksdagsledamoten Jabar Amin nekats tillträde till Turkiet för att delta i valövervakningen.” skriver hon och fortsätter:

”OSSE:s valobservationer är viktiga för att säkerställa valprocessers integritet och legitimitet. Observatörer måste få arbeta oberoende. Det är därför inte upp till det mottagande landet att bestämma vilka de ska vara. Det gäller även Turkiet.”

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin skriver i ett uttalande på Facebook:

”Att valobservatörer kan arbeta fritt och oberoende är avgörande för legitimiteten i ett val. I det ingår såklart att en regering inte kan välja vilka som övervakar ett val. Allt annat är oacceptabelt.”

Utrikesdepartementet har begärt förklaring

Det svenska Utrikesdepartementet, UD, informerades tidigt om att Jabar Amin nekats inträde till Turkiet.

– Vi har omgående tagit upp den här frågan med turkiska myndigheter och begärt en förklaring. Det är så mycket jag kan säga, säger Gunnar Vrang, presskommunikatör vid UD.

Han betonar också vikten av den valbevakning Amin var utsänd för att delta i:

– Det är en viktig del för att säkerställa att valprocesser är legitima.

Fördes bort igen – under livesändning

I en livesänd intervju med Aftonbladet avbryter Jabar Amin plötsligt samtalet:

– Kan du vänta här, nu ska vi se vart de tar mig, säger han.

Efter en stunds tystnad berättar han att han blivit förd till ett nytt rum.

– De säger till mig att jag får sitta här med fyra män som sitter i rummet. De säger ingenting, de säger bara att jag får sitta här med dem.

Skickas tillbaka till Sverige

Amin fick under torsdagskvällen information om att han skulle skickas tillbaka till Sverige så snart som möjligt.

– De sa att de ska försöka sätta mig på första planet tillbaka till Stockholm för en stund sedan, men jag vet inte förrän jag sitter på planet eftersom de ändrar besked, sa han då.

Till TT bekräftade Amin senare att han förts ombord på ett plan tillbaka till Stockholm. Han säger att han aldrig trodde att det skulle gå såhär långt.

På frågan om han kommer att försöka åka tillbaka svarar han:

– Nu går det inte att åka tillbaka. Då får jag skylla mig själv. Nu säger de att jag måste lägga på här.

Tackar svenska ambassaden

Sent på torsdagskvällen landade Jabar Amin på Arlanda flygplats utanför Stockholm.

– Det känns skönt, säger han till Aftonbladet.

– Jag bara tackar svenska ambassaden för den hjälp som jag har fått, jag har varit i kontinuerlig kontakt med dem. Riksdagen har jag varit i kontakt med under tiden och den svenska säkerhetspolisen har varit med mig ända till utgången här. De har gjort vad som förväntas av dem.

Amin fick aldrig något svar på varför han tvingades hem – men är fortfarande övertygad om att anledningen är att han riktat hård kritik mot Erdogans styre.

– Det som hände är att Erdogan inte tål kritiker, inte tål valobservatörer som kan ha sinne för att upptäcka valfusk, säger han.

Nu är det upp till Sveriges utrikesminister och EU att sättar hårt mot hårt, menar Jabar Amin.

– Han ska inte få välja vilka valobservatörer som ska komma till landet. Är det så att Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa bestämt att vi skickar de här 60 parlamentarikerna ska inte Erdogan plocka bort dem han uppfattar som obekväma röster, säger Amin.

Tysk politiker också nekad inträde

Även den tyske vänsterpolitikern Andrej Hunko ska ha blivit stoppad från att resa in i Turkiet. Liksom Jabar Amin tillhörde han OSSE:s delegation med uppdrag att bevaka valet, skriver Washington Post.