Efter åtta år har lagen hunnit ikapp Anders Eklund

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-21

Anders Eklund drar upp gylfen.

När han lämnar skogsdungen vänder han ryggen åt en gärning som ska hinna ikapp honom.

Hon heter Pernilla Hellgren. Och blir 31 år gammal.

Den svenska sommarnatten är ljus. Trots att det är början på juni är det bara fyra grader ute.

Kylan är inget Anders Eklund märker av.

Han samlar snabbt i hop sina saker och tar det unga blonda offrets plånbok, mobiltelefon och filofax med sig.

Med en strumpa på ena foten, en ring på vänster ringfinger och en klocka runt handleden lämnas 31-åriga Pernilla Hellgrens döda kropp kvar.

Gående försvinner han från det lilla skogspartiet, vid en gångtunnel i Falun.

Firade mamma

Tidigare under kvällen den 3 juni 2000 sitter Pernilla, hennes syster Sofie och en killkompis i föräldrahemmet och dricker vin.

Systrarna är hemma i Falun och har firat deras mammas 50-årsdag. Men nu ska de ha en rolig lördagskväll ute på stan.

Och kvällen är trevlig, först är de på restaurang Banken och senare på nattklubben Grand, där de mest dansar.

Pernilla är intresserad av en ung man som är på nattklubben. Men han visar inte något direkt intresse tillbaka och Pernilla blir nedstämd när han står och pratar med en annan tjej, berättar systern Sofie.

– Jag såg ju på henne att hon vart så besviken, säger systern.

Pernilla är ledsen och vill gå hem. Men hennes syster vill gå och äta. Sofie ger nyckelknippan till Pernilla som går ut genom dörren från nattklubben. Det är det sista Sofie ser av sin syster.

Ville se sig om

Under lördagen i början av juni firar Anders Eklund sin brors födelsedag i Torsåker. Sedan kör han till Falun där det är festival. Han tycker det är härligt att kunna strosa omkring – han har nyligen avtjänat ett fängelsestraff för ett sexbrott.

– Så man ville ju ut och titta lite eftersom man suttit inspärrad.

– Jag åkte in till Falun för att lyssna på Falu folkmusikfestival och se folk. Först och främst, säger han om kvällen i ett förhör.

Men han medger att han också är sugen på sex.

Strax före klockan två på natten börjar Anders att prata med Pernilla vid en busshållsplats. Därefter går de gemensamt mot hennes föräldrars bostad. Så inleds deras möte – enligt Eklund själv.

Men vittnesuppgifter pekar på något annat. Flera vittnen har sett Pernilla ensam på flera ställen längs vägen, dessutom finns vittnesuppgifter på att en man går bakom henne – och förföljer Pernilla.

Hörde någon andas

Den 16-åriga flickan är med sina kompisar inne i centrala Falun. Hon fryser och det börjar bli sent. De beger sig hemåt.

Hon skiljs så småningom från sina vänner.

Uppför den branta backen cyklar hon sicksack för att det inte ska vara fullt så jobbigt. Cykeln skramlar. Snart ska hon bli polisens viktigaste vittne i utredningen om mordet på Pernilla.

Flickan kämpar sig upp för backen och är strax vid tunneln. Då plötsligt hör hon att någon hyperventilerar. Hon tittar över räcket och ser en man sitta på en kvinna, som blöder från huvudet. Han håller händerna om hennes hals.

Mannen uppmärksammar inte den 16-åriga flickan på den skramlande cykeln. Hon fortsätter därifrån och har inte riktigt förstått vad det är hon sett. Först efter att ha varit hemma och chattat med sina vänner förstår hon hur allvarlig situationen var.

Därför åker hon tillbaka till platsen tillsammans med en tjejkompis. De hittar Pernillas ena sko och hennes kläder.

– Och då var jag rädd! Då var jag jätterädd! Jag skakade, säger 16-åringen.

Rädslan gör att flickorna springer hem – men de möter upp den första polispatrullen en stund senare. Därefter anländer hundpatrullen som hittar den döda kvinnokroppen.

Svår ovisshet

Under åtta år lever Pernillas familj i ovisshet.

Anders Eklund håller den brutala hemligheten för sig själv.

– Vi har gått och burit på det som hänt inom oss så länge. Det har varit så jobbigt, säger mamma Monica Hellgren till Aftonbladet.

Trots vittnesuppgifter, dna-spår, tips och otaliga topsningar av eventuella gärningsmän förblir mördaren fri.

– Det har gått upp och ner. Polisen hittar någon som de misstänker men så får vi veta att det inte var rätt – inte den gången heller. Sedan lugnar det ner sig ett tag för att plötsligt ta fart igen. Då blir jag alldeles kall, säger Monica.

Genombrottet kommer efter att ytterligare en person, tioåriga Engla, fallit offer för Anders Eklund. Något som familjen tycker är jobbigt.

Men dna-matchningen och erkännandet var en lättnad.

– Äntligen är det klart. De fick fast honom. Efter så lång tid känns det nästan för bra för att vara sant, säger mamman.

Men en del frågetecken kommer alltid att skava.

– Vi vet lite om hur det gått till. Han ändrar sig ju, fram och tillbaka. Vi kommer nog aldrig att få veta hur allt gått till egentli

gen. Det hade vi velat, både jag och Sofie, säger mamma Monica.

Kraftigt våld

Anders Eklund säger i polisförhör att Pernilla frivilligt har sex med honom.

Rättsmedicinska obduktionen visar att Pernilla utsätts för kraftigt våld över hela kroppen och att hon utsätts för upprepade strypningar. Hon har blödande sår i huvudet, hennes trosor är sönderslitna och knappen på byxorna har nästan slitits lös.

Den 13 april i år erkänner Anders Eklund att han tagit livet av Pernilla. Men det krävs flera förhör med honom för att få loss ledtrådar om händelseförloppet.

Han berättar att han knuffar Pernilla över räcket vid tunneln. Hon landar i diket. Hennes huvud slås mot stora stenar, det rinner blod och Pernilla är inte kontaktbar.

Anders drar upp Pernilla mot skogspartiet. Han får av henne kläderna. Men Pernilla kvicknar till och försöker fly.

– Hon kom väl i väg bara en liten bit, jag fick tag på henne och släpa tillbaka henne, säger Eklund i förhör.

Därefter våldtar han Pernilla, enligt åtalet.

– Sedan börjar hon vråla och skrika att hon skulle anmäla mig för våldtäkt, säger Eklund.

Då stryper han Pernilla till döds.

Rädslan kommer

I dag börjar rättegången. Den är planerad att pågå under fyra dagar, första dagen handlar bara om Pernillamordet.

– Jag och mamma kommer att vara där, säger Sofie.

Det blir första gången de möter Anders Eklund. Både nervositeten och rädslan kryper tätt inpå. De vet inte hur de kommer att reagera när de sitter öga mot öga med mannen som mördade Pernilla.

– Jag har blivit annan person, mer allvarlig. Livet har tuktat en. Man tror att det obehagliga bara händer andra men så är det inte, säger mamma Monica Hellgren.

Hennes oro för dottern Sofie har varit stor under de senaste åtta åren.

– Jag har varit så orolig att det också ska hända henne något. Jag har bundit mig närmare henne och ringer henne ofta.

– Pernilla finns hos oss varje dag. Jag tror att hon sitter i sin himmel och är lycklig att han är fast nu och inte kan göra någon mer illa, säger Monica.

Följ ämnen i artikeln