Tvååring vaknar efter fryskoma i Polen

Publicerad 2014-12-05

Tvåårige Adam gick ut i minusgraderna i bara pyjamasen.

Nu har han vaknat ur koman – utan synliga men.

– Jag kan med säkerhet kalla detta ett mirakel, säger läkaren Janusz Skalski till Gazeta Wyborcza.

Det var i söndags som Adam klev ut i sju minusgrader i den polska byn Raclawice, norr om staden Krakow. På sig hade han bara en pyjamas.

När Adam hittades hade hans kroppstemperatur störtdykt ned till 12,7 grader. När han kom in till sjukhus försatte läkarna den lille pojken i konstgjord koma. Man var rädd för att han hade dragit på sig hjärnskador och vågade inte väcka honom förrän i onsdags, rapporterar the Guardian.

Därefter häpnade Adam föräldrar och läkarna när de såg hur pojken pratade, lekte och åt normalt – till synes helt utan bestående men. Han misstänks till exempel ha klarat sig utan köldskador, men tros ha ådragit sig lunginflammation.

– Det här är det enda fallet i sitt slag i världen, barnet har kommit tillbaka till de levandes värld, säger läkaren Janusz Skalski, läkare på barnsjukhuset i Krakow.

Slog svenskt rekord

Läkaren kallar det ett mirakel.

– Vi kommunicerar med pojken, så mycket som man kan kommunicera med en tvååring. Han är en smart grabb, säger Skalski.

Tomasz Darocha, polsk expert på hypotermi, det tillstånd då kroppens temperatur är för låg för att ämnesomsättningen ska kunna upprätthållas, menar att den polska pojkens tillstånd är ett nytt rekord.

Tidigare var det en svensk flicka som hade rekordet. Efter att ha ramlat i iskallt vatten befarade man att hon omkommit, men flickan överlevde mirakulöst nog. Hennes lägsta temperatur uppmättes till 13 grader.

Följ ämnen i artikeln