Våldsam åska väntas i dag också

Uppdaterad 2014-07-29 | Publicerad 2014-07-28

På bara någon timme förbyttes ett soligt Stockholm till en stad under vatten.

Stora delar av landet skakades av de våldsamma åskovädren.

Och det är långt ifrån över.

– Det kan bli lika kraftig åska i dag, säger meteorologen Martin Hedberg.

Översvämmade vägar orsakade trafikkaos. Elfel ledde till omfattande förseningar i tågtrafiken. Sjöräddningen blev nedringd av fritidsbåtägare som råkat illa ut i skärgården.

Våldsamt regn och kraftig åska ställde till stora problem runt om i Sverige i går.

I ett soligt Stockholm drog åskovädret plötsligt in vid 13-tiden. Totalt registrerades 2 800 blixtar i området samtidigt som regnet fullkomligen vräkte ner. På bara någon timme hade stora delar av huvudstaden drabbats av översvämningar. Köpcentrum, tunnelbanestationer och gator fylldes av vattenmassorna.

Ebba Alm, 18, stod på centralstationen när vattnet började forsa in.

– Det var som ett vattenfall, vatten överallt. Jag fick plocka av mig skorna och vada fram.

Flygplan träffat av blixten

Det kraftiga skyfallet gjorde att E4:an och flera andra stora vägar översvämmades med långa köer som följd.

Åskovädret tvingade även nöjesparken Gröna Lund att stänga sina attraktioner. Vid Stadsgårdskajen slet sig en av Viking Lines finlandsfärjor från sina förtöjningar. På Arlanda träffades ett av lågprisbolaget Norwegians plan av blixten. Samtidigt orsakade ett elfel stora förseningar för tågen till och från Stockholm.

Även andra delar av Sverige drabbades av ovädret. Extra kraftig var åskan över Småland, Västra Götaland och Norrbotten. I norra Sverige orsakade blixtnedslag en rad skogsbränder.

45 00 blixtar

Totalt registrerade SMHI omkring 45 000 blixtar under gårdagen.

– Det är en väldigt många blixtar. Det är mest hittills i år, säger SMHI-meteorologen Peo Ganelöv.

Och i dag kan åskan mullra igen. Störst risk för regn och åska är det i de östra delarna av landet. SMHI har utfärdat klass 1-varning för kraftig åska med lokala skyfall och hagel i Västerbottens inland och kustland samt Norrbottens kustland, enligt TT.

– Det kommer att bli nya regnskurar på flera ställen. Vi har kvar samma luftmassa ovanför oss, så åskan kan bli lika kraftig lokalt, säger Martin Hedberg, meteorolog på Klart.se.

Han fortsätter:

– Senare under veckan blir det lågtrycksbetonat väder. Det blir allmänt ostadigt, och lägre temperaturer. Framförallt i Norrland blir det mer normala temperaturer jämfört med hur det har varit den här veckan.

Mörknar det – dra dig in mot land

Johan Groth på väderinstitutet Storm uppmanar människor att hålla ett vakande öga på himlen de kommande dagarna. Inte minst till sjöss.

– Om det börjar mörkna så bör man dra sig in mot land. Det är mycket värme och fukt i omlopp och luften är laddad med energi. Man ska ha respekt när det tätnar ovanför skallen, säger han.

Det kan gå snabbt. Även om det slutat regna kan blixtnedslag inträffa.

– Många tänker: Åh vad skönt, det regnar inte längre, och sen går de ut. Men just då kan det smälla. Vänta tills molnen flyttat på sig innan du ger dig ut, säger Johan Groth.