”Tsunami av kritik” mot Löfven

Publicerad 2015-12-20

Otydlig riktning, bristande samordning och alltför dålig kontakt med partiorganisationen.

Stefan Löfvens regering får nu svidande kritik – från personer i hans egen närhet.

– Man håller inte inne längre, det är som en tsunami av kritik, säger en socialdemokrat.

Aftonbladet har talat med en rad personer inom socialdemokratin. Det handlar om personer i Stefan Löfvens närhet men också om socialdemokrater på andra nivåer i partiet. Kritikerna vill enbart uttala sig anonymt då man menar att det finns en stor irritation över "läckor" och att man kan uppfattas som illojal.

Den dramatiska höst som varit, med dådet i Trollhättan, terrorattacker i Paris och pågående flyktingkris, har satt djupa spår i människors tro på regeringen Löfven. Socialdemokraterna dyker i väljaropinionen men också internt svajar stödet för regeringens arbete.

Handlingsförlamad

Kritiken handlar om att regeringen är handlingsförlamad, otydlig med vad man vill och har för dålig kontakt med sina företrädare ute i landet.

Något som flera framhåller handlar om otydlighet. Man efterlyser ett omtag för bättre samordning mellan departementen och i vad som kommuniceras ut till väljarna.

– Det finns ingen röd tråd i arbetet. Vi vet inte vart vi är på väg. Om inte vi förstår, hur ska väljarna då göra det, säger en S-företrädare.

Kräver spindoctor

Bland det som efterfrågas finns en person som tar ledningen i den krisartade situation som råder. Man menar att det behövs en samordningsfunktion av det slag som Pär Nuder hade hos Göran Persson. En person som håller ihop departementen, men också lägger en linje för vilka utspel som ska göras och vilka frågor som ska lyftas fram.

– Vi har alltid haft någon som håller i taktpinnen, eller piskan, i arbetarrörelsen för att hålla ihop facken, sidoorganisationerna och partiet, säger en socialdemokrat.

Andra menar att det rådande läget, där flyktingkrisen överskuggar allt annat politiskt arbete, skulle kräva en spindoctor av samma typ som moderaten Per Schlingmann som kan samordna det som sägs och motverka att man springer på olika bollar.

Tsunami av kritik

En socialdemokrat framhåller att kritiken växer även inom regeringskansliet.

– Man håller inte inne längre, det är som en tsunami av kritik.

En källa går så långt som att säga att det behövs någon med rejäl erfarenhet på hög nivå och i Stefan Löfvens närmaste krets, eftersom statsministern själv har svag politisk bakgrund. Att statssekreterarna Emma Lennartsson och Hans Dahlgren har varit med länge anses inte tillräckligt.

– Det behövs en politisk räv med hårda nypor. Löfven är ingen general i kris, han är en partiledare för fredstid. Samtidigt ges också exempel på att regeringen är för dålig på att ta in partiföreträdarna ute i landet i arbetet. Särskilt suckas det över de olika beskeden runt Öresundsbron, som man anser hade kunnat undvikas om de som lever i regionen hade fått vara delaktiga.

Dåligt grundarbete

Andra landar i att den främsta förklaringen till de problem man nu ser är ett allt för dåligt grundarbete. Man jämför med Alliansen som byggde sin gemensamma samordning under flera år före valet 2006.

– Man måste göra sin hemläxa. Stänga in sig och jobba stenhårt i tre-fyra tunga politiska frågor, jobben, skolan, vården, med sikte på valet 2022. Det här handlar om att väljarna är jävligt trötta efter 30 år av nedmontering av välfärden.

Stefan Löfven själv höll sitt andra jultal som statsminister i Gamla stan i Stockholm i går. Han framhöll en tung höst, men menade att det också finns många ljusglimtar.

På frågan om att många i hans eget parti vill se ett omtag menar Löfven att riktningen ligger fast.

– Det blir ingen omprioritering av våra fokusområden, det är ju inte så att vi behöver mindre av satsningar på jobb, skola eller välfärd. Det behövs mer av det i så fall.

”Måste stå upp för politiken”

Samtidigt, menar statsministern, är situationen nu väldigt annorlunda än när regeringen tillträdde i oktober förra året.

– Så många människor har kommit hit och det gör naturligtvis att vi måste fundera ytterligare på vilka bostads- och utbildningssatsningar som måste göras. Men prioriteringen ligger kvar, vi väljer investeringar i stället för skattesänkningar, sammanhållning i stället för några skuggsamhällen som vissa vill ha och vi bygger ett Sverige som håller ihop på riktigt. Då måste man stå upp för den politik som gör det möjligt.