Många döda i ny protestvåg i Irak

TT TT-AFP-Reuters

Publicerad 2019-10-25

Irak skakas på nytt av våldsamma regeringskritiska protester.

Myndighetsbyggnader har stuckits i brand, polisstyrkor har skjutit skarpt och över 40 personer har dödats.

Demonstranter gav sig ut på gator i huvudstaden Bagdad och i de södra delarna av landet i en ny missnöjesyttring efter den våldsamma vecka i början av månaden där mängder av människor dödades.

I Bagdad marscherade tusentals personer mot regeringskvarteren, på dagen ett år sedan premiärminister Adil Abd al-Mahdi tillträdde.

Säkerhetsstyrkor försökte mota tillbaka folkmassan med vattenkanoner och tårgas och i oroligheterna uppges flera personer ha dödats och flera hundra skadats.

Blodigt våld och bränder

Minst 42 personer har dödats i oroligheter i en rad olika städer under fredagen, rapporterar AFP med hänvisning till myndigheten Irakiska människorättskommissionen samt säkerhetskällor.

I staden al-Amara i sydöstra Irak försökte en grupp demonstranter storma en byggnad där en lokal shiamilis har sitt högkvarter. Milisens medlemmar svarade med att öppna eld, varpå fem personer sköts ihjäl.

Drygt tio mil därifrån, i al-Nasiriyya, stormade en klunga på minst 3 000 personer provinsregeringens högkvarter. Byggnaden sattes i brand och i tumultet sköts fem personer ihjäl, medan två personer dog av brandskador.

Ytterligare ett antal myndighets- och partibyggnader har utsatts för brandattentat i städer och orter i landets södra delar, med ytterligare minst ett dödsfall som följd.

Fattigdom och korruption

Protesterna bröt ut tidigare i oktober efter allmänt missnöje med korruption, arbetslöshet och undermålig social standard.

En av fem irakier lever i fattigdom och ungdomsarbetslösheten ligger på omkring 25 procent, enligt Världsbanken. Samtidigt är landet den näst största oljeproducenten inom oljekartellen Opec.

Det har även förts fram krav på en förändring av det politiska systemet. Irak är det 14:e mest korrupta landet i världen, enligt organisationen Transparency International.

Premiärminister Adil Abd al-Mahdi försvarade på torsdagskvällen sin politik och sina reformer i ett tv-sänt tal. Han sade också att demonstranterna har rätt att protestera så länge de gör det "utan att störa det offentliga livet".

Ungefär samtidigt samlades hundratals ivriga demonstranter på det stora Tahrirtorget i Bagdad.

Ledare eggar på

Storayatollan Ali al-Sistani hade gett premiärminister Adil Abd al-Mahdi en tidsfrist att bemöta demonstranternas krav senast på fredag.

Det har också legat I luften att anhängare till den radikale shialedaren Muqtada al-Sadr skulle ge sig ut på gatorna. al-Sadr, som leder det största blocket i det irakiska parlamentet och som krävt regeringens avgång, hade uppmanat till protester. Vid tidigare tillfällen har hans sympatisörer stormat de välbevakade regeringskvarteren.

Han hade också gett direktiv till sin egen paramilitära styrka Mahdiarmén att vara på sin vakt. Grupper från styrkan syntes på Bagdads gator under fredagen i en uppenbar maktdemonstration.

FN-kritik

I den första protestvågen i början av oktober dödades sammanlagt 157 människor i Irak, varav över 100 i huvudstaden Bagdad.

FN konstaterar i en rapport att polis och säkerhetsstyrkor har använt mer våld än nödvändigt mot demonstranterna.

"Antalet döda och omfattningen och allvarlighetsgraden på skadorna som åsamkats demonstranter tyder på att de irakiska säkerhetsstyrkorna använt övervåld mot demonstranter i Bagdad och på andra platser i Irak", skriver FN:s hjälporgan i Irak i rapporten, som bygger på intervjuer med bland annat människorättsorganisationer, journalister, demonstranter och anhöriga.

Följ ämnen i artikeln