Bårhusen snart fulla: ”Kropparna ligger skavfötters”

Publicerad 2020-04-06

Under rådande coronautbrott skjuts många begravningar upp.

Det här gör att antalet avlidna ökar på sjukhusens bårhus – ett kylrum för mat används som en provisorisk förvaringslokal på Karolinska i Solna.

– Detta är inte värdigt. Kropparna ligger skavfötters, i vissa fall på golvet, säger en anställd på ett av Stockholms sjukhus till Aftonbladet.

Situationen med antalet avlidna har förändrats drastiskt på Stockholms sjukhus den senaste tiden. 

I vanliga fall brukar personalen på bårhusen mötas av 5-6 kroppar som ska tas om hand varje morgon.

Efter helgen var det 25 avlidna på Danderyds sjukhus och ytterligare ett 40-tal kroppar på Karolinska i Solna, uppger en person med god insyn i arbetssituationen på en av obduktionsavdelningarna.

– Personalen som jobbar med det här högprioriterar alltid värdighet och hur de avlidna tas om hand. Men det blir allt svårare nu. Förra veckan var det 17 avlidna, på ett och samma sjukhus, som väntade på att bli omhändertagna bara under en natt, säger personen som vill vara anonym.

Kylcontainrar som ska användas för att förvara avlidna har placerats vid Huddinge sjukhus.

Situationen försvåras ytterligare av att många i spåren av corona nu väljer att avstå från att begrava sina anhöriga, eftersom det numera inte går att genomföra en vanlig begravningsceremoni.

– Det blir helt stopp i processen. Samtidigt som antalet döda ökat kraftigt slussas kropparna inte längre vidare.

Anhöriga i karantän

Sveriges auktoriserade begravningsbyråer är bekanta med problemet.

– Ja, det här känner vi verkligen igen. Folk vill skjuta upp begravningarna eftersom många släktingar inte kan närvara, säger Ulf Lernéus, förbundsdirektör för Sveriges auktoriserade begravningsbyråer.

Ulf Lernéus från Sveriges auktoriserade begravningsbyråer känner till problemet.

Enligt honom finns det ytterligare orsaker som ställer till problem. 

– Det är inte ovanligt att den dödes anhöriga är sjuka eller kanske sitter isolerade i karantän. De har svårt att agera och det här har skapat en fördröjning. De vet helt enkelt inte riktigt vad de ska göra i den här annorlunda situationen.

Matrum som förvaringslokal

Enligt ytterligare en anonym uppgiftslämnare har Karolinska Universitetssjukhuset i Solna öppnat upp ett oanvänt kylrum, där det tidigare förvarades mat till en personalmatsal, och används som en provisorisk förvaringslokal för avlidna.

– Totalt ligger det mellan 100 och 150 kroppar där som har flyttats dit från andra bårhus för att ge plats för nya avlidna. Kropparna ligger i säckar och flera i varje sjukhussäng. När det inte finns mer sängar är nästa steg att kropparna läggs på golvet.

Uppgiftslämnaren kallar läget för ”katastrofalt”.

– Det bara rasar in avlidna i covid-19 hela tiden på alla bårhusen.

”Inte värdigt”

På ett av sjukhusen finns det enligt uppgifter till Aftonbladet endast en handfull platser kvar på bårhuset. Senare i veckan kommer ett antal kylcontainrar levereras till sjukhuset, där kroppar kan förvaras.

Redan i dag står det fem containrar uppställda vid Karolinska i Huddinge.

– Vi ser att inflödet av kroppar är större än utflödet. Det här gäller på alla sjukhusen, säger Claes Ruth, funktionschef på Karolinska Universitetslaboratoriet.

Han menar att läget är ansträngt.

– Vi gör allt vi kan för att säkerställa en värdig hantering av de avlidna. Bårhuspersonalen gör ett fantastisk jobb.

Enligt personalen finns det snart inte plats att ta hand om alla döda.

– Det kommer extremt mycket mer kroppar nu än normalt. Folk tänker inte på vad det innebär när alla skjuter fram sina begravningar. Det här är inte värdigt, säger den vårdanställde.

PODD Så kan coronakrisen hota demokratin

Om hur coronakrisen kan omforma, och kanske hota, demokratin i Europa och världen. Gäst är professorn Staffan Lindberg.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen