Nederbörd – men fortfarande ingen snö i söder

Robin Salomonsson/TT

Publicerad 2020-01-25

Snön har lyst med sin frånvaro i södra Sverige under vintern. Arkivbild.

Den som väntar på vita gator och torg i södra Sverige får vänta lite till. Efter en mild helg drar visserligen nederbörd in över södra Götaland och Svealand – men så mycket snö blir det inte.

– Det kan bli någon enstaka snöflinga, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

– Men det är inte så att man kommer vakna upp till en vit trädgård på onsdag morgon, fortsätter han.

I stället kommer nederbörden främst i form av snöblandat regn som framför allt väntas Götaland, men även i delar av Svealand.

I Götaland har vintermånaderna i princip varit snöfria – endast ett fåtal gånger har SMHI:s väderstationer gett snöutslag i november, december och januari och då endast med någon centimeter. Den här gången beräknas på sin höjd ett par millimeter som snabbt försvinner.

– Det är inte något som kommer att lägga sig på det viset, säger Linus Karlsson.

Enligt SMHI har vintern varit mycket mild i Götaland, Svealand och södra Norrland. Helgen är inget undantag med plusgrader på flera håll under söndagen.

I södra och mellersta Norrland, däremot, drar ett snöfall in redan under lördagen som påverkar Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och delar av Norrbotten. I Norrlands fjälltrakter, på gränsen till Norge, kan snöfallet vara kraftigt i kombination med friska vindar.

I början av nästa vecka har nederbörden dessutom spridit sig norrut.

– På måndag väntas det snöfall i norra Norrland och det ser ut som att det även kan bli det i Dalafjällen också, säger Linus Karlsson.

Det ostadiga vädret fortsätter under resten av veckan.

Följ ämnen i artikeln