Kina fördömer kulturminister Amanda Linds prisutdelning

”Ett allvarligt misstag”

Uppdaterad 2019-11-17 | Publicerad 2019-11-16

Svenska regeringen böjde sig inte inför Kinas hot.

Sedan kulturminister Amanda Lind överlämnat priset för stöd till fängslade förläggaren Gui Minhai skärps nu tonen i ordkriget.

– Felaktiga gärningar kommer leda till dåliga konsekvenser, skriver Kinas ambassad i ett nytt uttalande.

Sveriges kulturminister Amanda Lind delade igår ut organisationen Svenska PEN:s Tucholskypris till den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai som sitter fängslad i Kina utan rättegång.

Gui Minhai, som tidigare gav ut regimkritisk litteratur i Hongkong, försvann från sitt semesterhem i Thailand för drygt fyra år sedan.

När det blev känt att han skulle få priset i sin utevaro gick officiella företrädare för Kina i taket.

Landets Sverigeambassadör Gui Congyou sade bland annat att svenskar inte ska tro att de med gott samvete kan såra det kinesiska folkets känslor och skada Kinas intressen.

”Skydd av brottslingar”

Kinas ambassad fördömer nu att prisutdelningen skett trots deras protester och jämställer den med ett grovt ingrepp i Kinas rättsliga suveränitet. Och att det hela är ”ett allvarligt misstag”.

I uttalandet som nu publiceras på ambassadens hemsida understryks hoten:

– Inga länder, organisationer eller enskilda individer ska förvänta sig att det kinesiska folket, 1,4 miljarder, ska svälja den bittra frukten av att skada Kinas nationella intressen och värdighet.

Ambassadens talesman gör gällande att Gui Minhai är en kriminell, som begått allvarliga brott både i Kina och Sverige.

– Att tilldela en sådan brottsling ett pris är en direkt politisk fars. Det är anstiftan till brott och skydd av brottslingar.

På sin hemsida fördömer Kinas ambassad prisutdelningen till stöd för fängslade svensk-kinesiske,  förläggaren Gui Minhai.

”Allvarligt misstag”

Prisutdelningen kallas ”ett allvarligt misstag av den svenska sidan” och som otvivelaktigt kommer skapa allvarliga svårigheter för vänskapligt utbyte och samarbete mellan Kina och Sverige.

Kina har tidigare sagt att alla regeringsföreträdare ansvariga för kulturfrågor skulle portas från Kina om deras protest mot pristudelningen trotsades.

Något ytterligare sägs inte nu vad som kommer att hända. Däremot hänvisas till ett kinesiskt talesätt:

– Goda gärningar blir belönade med goda resultat, medan felaktiga gärningar enbart kommer leda till dåliga konsekvenser.

Aftonbladet har sökt Amanda Lind för en kommentar.