Fågelbord kan sprida salmonella till barn

Jörn Spolander/TT

Publicerad 2019-09-23

Domherrar är en av de småfåglar som sprider salmonella vid fågelborden, enligt den nya studien från Statens veterinärmedicinska anstalt.

Småfåglar smittar både katter och människor med salmonella.

Barn och äldre drabbas värst, visar en ny studie.

Det finns ett tydligt samband mellan antalet småfåglar och antalet människor som drabbas av salmonella i Sverige. Samma samband syns för katter. När antalet fåglar går upp drabbas fler människor och katter av salmonella, och vice versa. Det har forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Folkhälsomyndigheten visat i en ny studie.

Forskarna har även visat att katterna och människorna smittas av samma typ av salmonellabakterie som småfåglarna bär på, vilket pekar på att det rör sig om ett orsakssamband.

– Det gemensamma för de människor som smittas är att de antingen har fågelmatare eller katt. Eller både och, säger Elina Lahti, veterinär och epidemiologi vid SVA.

Tänkbara smittvägar

Forskarna tror att katterna smittas när de äter salmonellasmittade fåglar. Människorna smittas sedan av katterna – eller av salmonellasmittat fågelbajs när de hanterar fågelborden.

– Katter brukar vara renliga djur. Men när de har diarré och kräks är det lätt att smittan sprids till människor. För att undvika smitta gäller det att ha god handhygien, och gärna välja fågelbord där fåglarna inte kan bajsa på maten, säger Elina Lahti.

Studien visar att det främst är barn och gamla som smittas av de här fågelburna salmonellafallen, än så länge har forskarna ingen tydlig förklaring till varför.

TT: Går det att se om fåglarna vid fågelbordet är salmonellasmittade?

– Fåglarna kan faktiskt bära på smittan utan att visa några symtom. Men om de är sjuka så blir de ruggiga och flyger sämre. Katterna kan få diarré, feber och kräkningar. Men framför allt blir de nedstämda, apatiska och vill inte äta. Då ska man ta katten till veterinären, säger Elina Lahti.

Fåtal drabbas

Varje år drabbas omkring 3 000 personer av salmonella i Sverige. De flesta smittas utomlands, men ungefär 700 personer smittas innanför Sveriges gränser. Den vanligaste smittvägen är förorenade livsmedel. Endast en bråkdel av fallen kan knytas till fåglar och katter, enligt den nya studien.

– De anmälda fallen som vi har kunnat titta på handlar om 20–30 personer per år. Bland katterna är det betydligt vanligare. Men det varierar kraftigt, beroende på antalet småfåglar. I fjol och i år har vi sett ungefär 1 000 smittade katter, men vissa år har det bara varit något tiotal, säger Elina Lahti.

Följ ämnen i artikeln