Yrkena med störst personalbrist i Skåne

Publicerad 2019-09-11

I prognosen från Arbetsförmedlingen sticker Skåne ut inom flera yrkesgrupper.

De flesta yrkena i landet lider av brist på arbetskraft.

I Skåne sticker bland annat bristen på speciallärare och specialpedagoger ut.

– Det sticker ut lite att det är så pass högt och på samma nivå som vården, säger Victor Tanaka, arbetsmarknadsanalytiker vid Arbetsförmedlingen.

När arbetsförmedlingen släppte sin nya prognos över yrken där det är bäst chans att få jobb fanns bland annat civilingenjörer, lärare, elektriker och kockar med bland yrkena med stor brist på arbetskraft i hela landet.

– På ett sätt är det ganska så likt för det är något av en brist vad gäller hela landet. Vi ser en väldigt stor brist spritt på ganska många områden, där vi har mycket inom den offentliga sektorn, säger Victor Tanaka, arbetsmarknadsanalytiker hos Arbetsförmedlingen.

Regionala skillnader finns det dock gott om. I Skåne är behovet, fram till nästa sommar, bland annat stort av arbetsterapeuter, fritidspedagoger, lokförare och snickare.

– I skolan är det en hel rad yrken men där sticker Skåne ut litegrann med specialpedagoger och speciallärare. De har ett högt bristantal, högre än för specialistsjuksköterskor. Det sticker ut lite att det är så pass högt och på samma nivå som vården, säger Victor Tanaka.

”Lastbilsförare har seglat upp”

Ett yrke som det råder brist på i hela landet är lastbilschaufförer.

– De senaste åren har lastbilsförare seglat upp och hamnat där bland yrkena med allra största bristantal. Det sticker ut lite i Skåne för där finns ju lite logistikcentra kring Helsingborg och Malmö, så det kanske är ett extra viktigt yrke i Skåne om man jämför med hela riket.

Trots att Sverige befinner sig i en högkonjunktur och har en hög andel arbetssökande som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen hade tre fjärdedelar av de drygt 200 yrken som undersöktes brist på arbetskraft.

– Vi har sett nu sen gymnasiereformen 2011 att intresset för att välja yrkesutbildningar på gymnasiet minskar. Det har minskat ganska mycket sen några år tillbaka. Den effekten ser vi nu, säger Tanaka och syftar på bristen på elektriker, lastbilsförare, undersköterskor och inom byggbranschen.

Så skiljer sig Malmö och Lund

Då prognosen på arbetsmarknaden är gjord utefter län är det svårt att göra bedömningar över var behovet av arbetskraft är som störst i Malmö, men klart är att det skiljer sig åt kraftigt mellan kommunerna.

– Ofta är det kopplat till vilka yrkesgrupper som dominerar och där skiljer det sig åt i kommunerna. I många mindre kommuner i nordvästra och nordöstra Skåne kan det vara så att det är många industriyrken där bristen är som mest allvarlig på arbetsmarknaden.

– När det gäller Malmö- och Lundregionen är till exempelvis IT-specialister en jätteviktig arbetsgrupp. De är en av de största på hela arbetsmarknaden då det är en del av ett tillväxtområde. På det sättet kan det skilja, genom vilka yrken som dominerar arbetsmarknaden, men själva bristbedömningarna har jag inte exakt koll på på kommunnivå.

Bland yrken med hård konkurrens om jobben i hela landet finns exempelvis butikssäljare, vaktmästare, banktjänstemän, fastighetsmäklare och journalister.