Ännu en dörr stängs för cannabisolja

TT

Publicerad 2019-06-18

CBD-olja som innehåller narkotikaklassade ämnet THC är enligt Högsta domstolen narkotika. Arkivbild.

Läkemedelsverket har sagt nej och Livsmedelsverket likaså. Nu stänger även Högsta domstolen dörren för den allt populärare cannabisoljan, CBD-olja, genom att fastslå att den ska klassas som narkotika.

CBD-olja framställs av industrihampa och har fått sin benämning efter den huvudsakliga farmakologiska ingrediensen cannabidiol. Förra året klassade Läkemedelsverket CBD-olja som ett läkemedel och flera företag som sålt oljan till den svenska marknaden stoppades från att sälja den.

Livsmedelsverket har från sitt håll konstaterat att oljan, som har rykte om sig att ha en rad positiva effekter såsom smärtlindring, ångestdämpning och bot vid sömnproblem, inte kan klassas som ett kosttillskott enligt skärpta EU-regler. Enligt dessa regler betraktas cannabinoider som "novel food" vilket innebär att EU-kommissionen först måste godkänna användningen.

Är narkotika

Och nu har alltså även Högsta domstolen satt ner foten gällande CBD-oljan och konstaterar i sitt avgörande att cannabisolja som innehåller substansen THC ska, även om den framställts av industrihampa, klassas som narkotika.

HD prövade målet sedan riksåklagaren överklagat en dom från hovrätten där en tilltalad friats från narkotikabrott efter att ha innehaft fem flaskor med så kallad CBD-olja. Vid analys av vätskan visade det sig att den innehöll det narkotikaklassade ämnet tetrahydrocannabinol (THC).

CBD-oljan var dock producerad av lagligt odlad industrihampa och kunde enligt friande domar i både tingsrätt och hovrätt därför inte anses vara narkotika.

Enligt HD är det dock klart att undantaget gällande industrihampa endast avser växter av släktet cannabis och inte en beredning som innehåller THC.

Tydligare för alla

– Vi ser positivt på att domen har kommit. Det blir tydligare för alla vad som gäller, säger Josefin Liljeteg som är biträdande enhetschef på Läkemedelsverket.

Hon säger att en av farorna med CBD-oljan, och det rykte den har om sig att kunna bota olika åkommor, är att personer kan lockas att lämna sina vanliga läkemedel för vad de anser vara ett naturligt alternativ. Dessutom kan man inte, så länge produkten inte godkänts som läkemedel och också kontrollerats, vara säker på vad det egentligen är man stoppar i sig.

– Preparat som inte är kontrollerade kan innehålla vilka föroreningar som helst eller så innehåller det inte alls det som påstås. I vissa fall kan man tänka sig att det inte är kontrollerad tillverkning enligt god tillverkningssed, säger Josefin Liljeteg.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln