Ett barn har dött efter att ha sökt vård för magsjukesymtom – polisen utreder brott

Publicerad 2023-10-16

Fyra personer från Söderhamn sökte under söndagen vård på Hudiksvalls sjukhus.

Under måndagen bekräftade polisen att ett barn dött på sjukhus.

Enligt regionen inkom de till sjukhus med allvarliga magsjukesymtom.

– Vi vet i nuläget inte vad det är som orsakat insjuknandet men vi utreder detta. Det finns inget som tyder på att det kan smitta, säger Johnny Hillgren, verksamhetschef anestesi i region Gävleborg.

Omkring klockan 12 under söndagen sökte fyra personer, två vuxna och två barn, gemensamt sjukhusvård i Hudiksvall. En av personerna, ett barn, dog på sjukhuset. Det bekräftar polisen under måndagen. Anhöriga har underrättats.

– Det finns en del oklara omständigheter och vi har upprättat en förundersökning om vållande till annans död, säger Magnus Jansson Klarin, polisens presstalesperson.

Flyttats till Uppsala och Stockholm

Tre personer vårdas fortfarande på sjukhus, de har nu flyttats från sjukhuset i Hudiksvall till Akademiska sjukhuset i Uppsala och Karolinska i Stockholm.

Deras tillstånd beskrivs som allvarligt och enligt regionen ska de ha allvarliga magsjukesymtom.

Bakspårar vad som hänt

Polisen har i nuläget ingen brottsmisstanke riktad mot någon person. Man är i övrigt mycket förtegen om händelsen.

– Vi har gjort ett flertal olika kontroller där vi försökt bakspåra vad som föranlett detta men vi vet inte vad detta beror på ännu, säger Magnus Jansson Klarin.

Polisen har bland annat undersökt flera byggnader i Söderhamn men under morgonen säger polisen att de ännu inte hittat något samband mellan dessa och dödsfallet.

Polisen betraktar händelsen som isolerad och det ska inte finnas någon fara för allmänheten.

Smittskyddet inkopplat

Smittskyddet i Region Gävleborg arbetar också med situationen, men de har i nuläget inte fått in några ytterligare fall som kan härledas till denna incident.

– Vi är inkopplade till det här ärendet, men det har inte kommit in fler larm. Vi har bildat en grupp som arbetar med den här händelsen, säger smittskyddsläkare Shah Jalal på Region Gävleborg.

Det är inte heller känt varifrån sjukdomen har sitt ursprung.

– Vi vet inte vad som orsakat denna sjukdomen men eftersom det är en mag- och tarmsjukdom kan man tänka sig att fler drabbats, säger Johnny Hillgren, verksamhetschef på anestesi vid Region Gävleborg.

Följ ämnen i artikeln