Tintins pappa kan lida av allvarlig psykisk störning – sökte vård dagar innan mordet

Publicerad 2023-02-25

Tintins pappa nekar till att ha dödat sin åttaårige son.

Samtidigt tyder allting i utredningen på att pojken har mördats.

Nu visar en undersökning att den häktade mannen kan lida av en allvarlig psykisk störning och att han veckorna innan mordet var sjukskriven på grund av sömnstörningar.

Den lilla pojken i Luleå kallades för Tintin av sin familj och han blev bara åtta år.

Den 8 januari i år hittades han död i badkaret i sin pappas lägenhet efter att polis kallats till platsen.

Pappan hade då nyligen, efter år av vårdnadstvister om pojken, tilldelats umgänge några timmar varannan vecka. Men vid det här umgänget hade han inte lämnat tillbaka pojken i tid och Tintins mamma blev orolig.

 Tintin älskade sushi och var alltid glad, säger hans mamma som godkänt att Aftonbladet publicerar bild på Tintin.

I lägenheten fann polisen pojken död och mannen själv skadad.

Den mordmisstänkte pappan nekar till brott och har gjort så sedan han greps.

– Han vill inte säga något om vad som hände den dagen, säger kammaråklagare Lindha Strömberg.

Finns det något i utredningen som tyder på att pojken inte skulle bragts om livet, att det skulle kunna vara en olycka?

– Nej.

Sålde sin bil och sökte vård

I en paragraf 7-utredning, en så kallad liten sinnesundersökning, som gjorts av pappan framgår det att det kan misstänkas att pappan lider av en allvarlig psykisk störning, både vid tiden för mordet och vid tiden för undersökningen.

Tintin hittades död den 8 januari.

Pappan själv vill i utredningen inte säga något om vad som hände den 8 januari annat än att han nekar. Men han berättar att han de senaste åren gått på A-kassa då det ”inte går att driva rättslig process i flera år och samtidigt arbeta.”

Han berättar även där att han veckorna som ledde fram till gärningen varit sjukskriven på grund av sömnproblem. Han ska även ha besökt en hälsocentral tre dagar innan mordet men varför han då sökte hjälp framgår inte i de offentliga handlingarna.

Dagen för mordet sålde han sin bil då han låg efter med flera betalningar.

Den häktade pappan uppger att han själv inte anser sig ha lidit av psykisk ohälsa men han har sedan han greps tvångsvårdats inom rättspsykiatrin och troligtvis kommer ett beslut att tas om att han ska genomgå en stor rättspsykiatrisk utredning, en så kallad RPU.

Pojken var själv orolig

Fallet med lilla Tintin och hans död har skapat opinion och ett krav på en lex-Tintin för att fler barn inte ska dö som han.

”Inga fler barn ska behöva dö för att vårt rättsväsende sviker dem”, har hans familj krävt.

Flera manifestationer har hållits sedan Tintins död. Här är bild från när hundratals människor samlades för en ljusmanifestation Luleå. Fackeltåg gick från socialförvaltningen till Luleå tingsrätt. Även i andra kommuner, exempelvis Linköping och Kalix, ordnades fackeltåg till Tintins minne och för barnens rätt.

Den mordmisstänkte mannen och Tintins mamma separerade året efter att sonen föddes. Kort därefter påbörjades striden om vårdnaden. Vid ett tillfälle eskalerade konflikten så att polis fick larmas. Flera orosanmälningar gjorde även om pappan av bland annat pojkens skola.

Mamman uppger i domstolshandlingar att mannen inte velat samarbeta. Att han försökt manipulera sonen mot henne, att han varit misstänksam och använt sonen som ett maktmedel.

Även Tintin själv ska ha uttryckt oro inför besöken med pappan.

I den sista förhandling som hölls om vårdnaden i december fjol uttryckte mamman oro över att pappan skulle försöka föra sonen utomlands och ville inte att något umgänge alls skulle ske mellan dem. Tingsrätten ansåg dock att ett visst umgänge ändå var det bästa för sonen.

Åtal ska väckas den 23 mars.