Turister bland de skadade på Pusher Street

Publicerad 2023-08-28

Maskerade män öppnade eld på Pusher Street i Christiania i lördags.

En man i 30-årsåldern dog och och fyra personer skadades.

Enligt de boende i området ska även turister ha hamnat mitt i skottlossningen och skadats.

Polisen larmades till Christiania under lördagskvällen efter larm om att flera skott avlossats på Pusher Street, den gata i fristaden där försäljningen av hasch sker.

En man dog och fyra andra skadades i samband med skjutningen. Enligt danska medier har den döde kopplingar till den kriminella mc-miljön.

Pusher street har stängt efter skjutningen. Arkivbild från tidigare i augusti.

”Fel plats vid fel tidpunkt”

I ett pressmeddelande från de boende i området skickar de sina kondoleanser till de drabbade och deras anhöriga. Enligt pressmeddelandet ska även turister och förbipasserande ha skadats i samband med skjutningen.

”Förutom den person som gärningsmännen uppenbarligen ville döda träffades även turister och förbipasserande.”, skriver de i pressmeddelandet.

Enligt den danska tidningen Berlingske ska två turister ha skadats i samband med skjutningen. En av turisterna ska enligt tidningen vara en kvinna från Spanien.

En annan person som skadades i samband med skjutningen ska enligt Berlingske ska vara en medelålders man från området. En källa till tidningen uppger att han bara ska ha ”befunnit sig på fel plats vid fel tillfälle”.

Poliser på plats efter skjutningen i lördags.

Stor turistattraktion

Christiania är en stor turistattraktion i den danska huvudstaden som lockar ett stort antal turister varje år.

Visit Denmark beskriver ett besök i fristaden som en ”färgstark upplevelse” men varnar även för handeln med hasch och upplyser turisterna gällande reglerna om fotoförbud på bland annat Pusher Street.

”Även om Christiania är relativt tryggt och välbesökt så är fristaden kontroversiell och ett ständigt ämne för diskussion, bland annat på grund av den öppna och olagliga handeln med hasch. I synnerhet miljön kring Pusher Street kan upplevas som rå.”, skriver organisationen på sin hemsida.

Tidigare i augusti spärrade Christianiabor av runt Pusher Street i en markering mot gängen. Arkivbild.

”Historisk period som slutar nu”

Helgens skjutning har resulterat i att de boende i området vill stänga ner Pusher Street och haschhandeln i området. Beslutet om stängningen togs under ett möte på söndagskvällen.

”Christianias gemensamma möte har ikväll den 27 augusti beslutat att Pusher Street ska stängas så att försäljningen och våldet inte bara sprids till trakterna kring Pusher Street.”

De beskriver beslutet som en ”historisk period som slutar nu” efter Christianias 50-åriga historia av cannabisförsäljning.

Samtidigt skriver de att de inte själva har resurser eller makt att stänga ner handeln, och föreslår en ”statsreglerad marknad” som en lösning på problemet.

Försäljningen i området har stängts ner tidigare. När två poliser och en civil person sköts 2016, rev de boende ner de försäljningsstånd där hasch såldes.

En person gripen

Gärningsmännen ska ha haft varsin pistol och flydde efter skjutningen mot Langebro söder om Christiania.

En 18-årig man har gripits kopplat till händelsen, misstänkt för mord mordförsök, det skrev den danska polisen i ett pressmeddelande. Enligt mannens advokat nekar han till brott.

I lördags greps även en annan person som efter förhör släpptes av polisen. Polisen söker fortfarande efter fler gärningsmän kopplat till skjutningen.

Följ ämnen i artikeln