Gröna Lund har öppnat igen

Publicerad 2023-07-05

Efter dödsolyckan på Gröna Lund där en kvinna dog och flera skadades öppnade Gröna Lund upp igen under onsdagen.

I nöjesparken var det något lugnare än vanligt, vilket Gröna Lunds vd Jan Eriksson förväntade sig.

– Jag förstår att det finns en oro där ute efter en sån här händelse och jag tror att vi kommer se ett lite lugnare Gröna Lund under den närmsta tiden, säger Jan Eriksson.

Gröna Lund har hållt stängt sedan olyckan på berg- och dalbanan Jetline spårade ur och en kvinna dog och flera skadades.

Under måndagen och tisdagen höll parken öppet med fri entré och stängda åkattraktioner, restauranger och försäljningsställen – för att ge nära och kära så väl som allmänheten möjlighet att hedra offren i stillhet.

Lugnare än vanligt

På måndagsförmiddagen var det dags för nöjesparken att slå upp portarna igen. På plats var det något lugnare än vad det brukar vara en sommardag på Gröna Lund.

När parken kan komma att återgå till det normala, menar parkens vd Jan Eriksson är upp till gästerna.

– Det är upp till våra gästers förtroende helt enkelt. Jag hoppas att de snart kommer tillbaka till oss.

Jan Eriksson säger att Gröna Lund känner sig säkra med att öppna parken idag och att de anställa även har fått komma in och testjobba och köra attraktionerna.

– Under den senaste veckan har vi arbetat igenom våra rutiner och gjort extra kontrollbesiktningar av våra attraktioner, säger Jan Eriksson.

Nöjesparken öppnar igen efter dödsolyckan.

”Behöver förstå vad det är som gått snett”

Olyckan på Jetline utreds för tillfället i flera parallella utredningar. Bilden av vad som hänt börjar bli allt tydligare.

– Vi har en ganska klar bild av vad som har hänt, men vi har fortfarande ingen information om hur det kunnat hända, säger Jan Eriksson.

De främre hjulen på tåget trillade av vilket fick Jetline att spåra ur enligt Jan Eriksson. Frågan som nu kvarstår är hur Jetline kunde tappa hjulen.

– VI behöver förstå vad det är som har gått snett, varför Jetline gick sönder på det sättet som den gjorde. Först när vi gör det kan vi återöppna den, säger Jan Eriksson.