Oppositionens sista halmstrå inför grundlagsändring: ”Finns en möjlighet”

Uppdaterad 2022-11-17 | Publicerad 2022-11-16

En vilandeförklaring av delar av visselblåsarlagen – det är oppositionens sista halmstrå inför eftermiddagens omröstning.

Enligt förslaget skulle man då kunna se över bland annat förebyggande avlyssning av journalister.

– Det finns en möjlighet att det går igenom, säger KU-ledamoten Jessica Wetterling (V).

Åtgärden från oppositionen är ovanlig och går ut på att delar av visselblåsarlagen om utlandsspioneri skulle bli vilandeförklarad under ett års tid. 

Vänsterpartiet och Miljöpartiet skickade in förslaget i går kväll och det är en öppning för riksdagsledamöter som är kritiska till förslaget men vill undvika att bryta partilinjen och rösta på ett annat parti.

– Det kan vara känsligt att rösta på ett annat partis reservation, så därför har vi gjort detta som en sista möjlighet för ledamöterna att slippa rösta på Vänsterpartiets och Miljöpartiets reservation om man inte vill det, men ändå vill kunna ge stöd till en vilandeförklaring av det här ärendet, säger Jessica Wetterling.

Riksdagshuset.

Vädjar till Liberalerna

För att åtgärden ska kunna gå igenom måste en sjättedel av riksdagsledamöterna på plats rösta för förslaget.

– Om Liberalerna skulle rösta för en vilandeförklaring eftersom de säger sig vara emot, så skulle det troligtvis räcka för att få ihop det antalet ledamöter som behövs, säger Jessica Wetterling.

Under onsdagen demonstrerade en grupp personer utanför riksdagen mot lagen om utlandsspioneri och skanderade, ”värna tryckfriheten” och ”stoppa spionerilagen”.

Jessica Wetterling (V).

”Verkligen problematiskt”

Jessica Wetterling befarar att grundlagsändringen kraftigt försämrar möjligheten att bedriva granskande journalistik, särskilt eftersom inhämtningslagen blir tillämplig för Säkerhetspolisen som då – efter domstolsbeslut – kan få tillstånd att avlyssna journalister. Just denna del av grundlagsändringen menar hon har ”flugit under radarn” och dagens yrkande om vilandeförklaring tar sikte på just detta.

– Det är verkligen problematiskt. Man säger ju att en det finns en försvarlighet inbyggd i den här lagen men Säpo har ju befogenheter att använda sig av hemliga tvångsmedel och det kan göra att visselblåsare inte vågar prata med journalister, säger Jessica Wetterling.

Följ ämnen i artikeln