Rakhmat Akilov erkänner terroristbrott

Publicerad 2018-01-30

Rakhmat Akilov erkänner att han velat döda ett stort antal människor på Drottninggatan.

– Han erkänner terroristbrott bestående av fem mord. Han säger att han har kört bilen vars färd slutar i Åhléns varuhus, säger Johan Eriksson.

Enligt åklagare har Akilov velat ”straffa Sverige” för att man deltagit i koalitionen mot IS – vilket Akilov medger.

Rakhmat Akilov åtalas för terroristbrott och försök till terroristbrott, alternativt framkallande av fara för annan.

– Han erkänner terroristbrott bestående av fem mord och försök till terroristbrott gällande ett stort antal människor. Han säger även att han har kört bilen vars färd slutar i Åhlens varuhus, säger advokat Johan Eriksson.

Räknade med att dö

Akilov avsåg att döda ett stort antal människor under attacken, och erkänner mordförsök i de fall tingsrätten bedömer att det rör sig om detta.

Rakhmat Akilov räknade med att han skulle dö i attacken.

– Han räknade med att han inte skulle överleva, därav hade han ingen flyktväg, säger Eriksson.

Har varit isolerad i häktet

Utöver att meddela hur Rakhmat Akilov ställer sig till anklagelserna vill advokaten inte gå närmare in på Rakhmat Akilovs berättelse. Johan återkommer till svaret ”det ska han få berätta själv”, bland annat på frågor om kontakterna med IS.

I rätten företräds han av Robin Söder och Johan Eriksson, som varit Rakhmat Akilovs advokat sedan morgonen efter terrordådet på Drottninggatan den 7 april 2017.

På Drottninggatan – klockan 05

Johan Eriksson säger att Akilov medverkat och svarat på frågor efter bästa förmåga under förundersökningens lopp. 600 sidor utgörs av förhör med Rakhmat Akilov.

Den 13 juni klockan 05 på morgonen vallades Rakhmat Akilov på Drottninggatan i bil under en knapp timme, enligt förundersökningen.  

Akilov har inte haft kontakt med anhöriga när han suttit häktad. Han har enbart haft kontakt med utredare, advokater och kriminalvårdare.

Uppvuxen i Uzbekistan

Rakhmat Akilov, 39, är född och uppvuxen i staden Samarkand i Uzbekistan och är uzbekisk medborgare.

Akilov ansökte om uppehållstillstånd i Sverige 2014 men fick avslag, även efter att ha överklagat. I februari 2017 överlämnades utvisningsärendet av Rakhmat Akilov till polisen. Akilov blev papperslös, gick under jorden och levde som gömd under tiden fram till attentatet.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING:

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Rakhmat Akilov advokat Johan Eriksson på presskonferensen.