Kamprad – bondsonen som nådde ikonstatus

TT

Publicerad 2018-01-28

Billyhyllan från Sverige tog över världen. Bondsonen från Småland nådde ikonstatus.

Ikeas skapare Ingvar Kamprad avled på lördagen efter en kort tids sjukdom.

En del entreprenörer blir synonyma med sitt företag. Med sin framtoning av klurig och strävsam smålänning, som hellre skrev för hand än på dator och som värdesatte medarbetarnas erfarenheter från varuhusgolvet högre än akademiska meriter, blev Ingvar Kamprad symbol för en svensk framgångssaga.

Affärsman var han från början. Tändsticksförsäljare som femåring. Nasare på cykel som tioåring.

När han var 17 år startade han firman som fick namn efter honom själv och hans kära hemort: Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd – Ikea.

Fem år senare sålde den unge Kamprad möbler från småfabrikerna i Småland via postorder. Han var tvungen att anställa folk för att hinna med och det första varuhuset öppnade i Älmhult 1958.

Och så rullade det på. Dagsnoteringen för Ikeakoncernen ligger på 403 varuhus på 49 marknader världen över.

Föredöme

Nationalencyklopedin beskriver Ingvar Kamprads nyckelord: ”Annorlunda lösningar, ödmjukhet och viljestyrka, föredöme och kostnadsmedvetande”.

– Det är konstigt, men det absolut roligaste jag vet är fortfarande att få kliva upp på morgonen och börja jobba, förklarade han 2012.

Kamprad fanns i många år i toppskiktet på listor över världens rikaste personer. God för flera hundra miljarder kronor, hette det.

– Det är lögn och förbannad dikt, svarade Kamprad och påpekade att företaget sedan länge skötts av en stiftelse.

– Jag har ingen chans att få ut en krona ur den stiftelsen och inte min familj heller, sade han till TT i samband med att Ikeas varuhus i Haparanda invigdes 2006.

Finurligt snärjig

Just ägandet är en historia för sig. Lika redigt pedagogisk som en ordlös monteringsanvisning från Ikea är, lika finurligt snärjig var upplägget för ägandet i koncernen med stiftelser och bolag i olika länder. Avancerad skatteplanering, hävdade SVT:s Uppdrag Granskning i ett uppmärksammat inslag 2011.

Kamprad förklarade att Ikea självklart betalar skatt enligt gällande lagar och regler men försöker undvika den ytterligare bördan av dubbel taxering.

– Vi har alltid betraktat skatt som en kostnad, jämställd med andra kostnader för att bedriva affärsverksamhet.

Men den riktiga stormen kring Ingvar Kamprads person bröt ut på senhösten 1994, då Expressen avslöjade hans dragning till nazism och fascism under 1940- och ända in på 1950-talet. Kopplingen till Nysvenska rörelsen var en bomb vars sprängverkan kändes långt utanför Sveriges gränser.

Kamprad erkände direkt – och bad om ursäkt.

– Jag skäms som en hund, sade han och berättade att han förvillats i sin ungdom under inflytande av sin farmor som kom från Tyskland.

Kamprad fick stöd av sina anställda. Stormen bedarrade.

Delaktig i företaget

Ingvar Kamprad var gift två gånger. Han skilde sig från sin första fru, Kerstin, 1961. De hade en adopterad dotter.

1963 gifte han om sig, med Margaretha. De fick tre söner som alla kom att arbeta inom Ikea. I över 30 år bodde familjen utanför Lausanne i Schweiz.

2011 blev Ingvar Kamprad änkling. Två år senare flyttade han hem till Småland, till en gård i sina gamla hemtrakter.

In i det sista var han delaktig i företaget han skapat.

– Tro inte vi är framme. Vi har världens bästa koncept och Ikea ska alltid vara nummer ett, sade han på företagets julfest i Älmhult 2014.

Ingvar Kamprad blev 91 år.