Maken sköts i moskén: ”Det är som en mardröm”

Uppdaterad 2019-03-18 | Publicerad 2019-03-16

CHRISTCHURCH. Ett dygn efter terrorattacken bärs döda kroppar fortfarande ut från Al Noor-moskén.

Listan på saknade är lång – många lever i en gastkramande ovisshet i hopp om att deras älskade är vid liv.

– Jag fick ett samtal av någon som sa att min man blivit skjuten, säger Ebtsam Muhsin.

Ett dygn efter terrorattacken bärs döda kroppar fortfarande ut från Al Noor-moskén. Samtidigt hoppas förtvivlade familjemedlemmar att deras älskade fortfarande är vid liv.

Aftonbladets reporter Matilda Wennerholm har talat med flera sörjande utanför moskén där 41 människor sköts ihjäl under gårdagens fredagsbön.

– Många som har flyttat hit på senare år säger att de känner sig välkomnade här, och att det är ett öppet samhälle. Att en sådan här terrorattack sker av en person med högerextrema motiv – de trodde helt enkelt aldrig att det skulle kunna hända här, säger Matilda Wennerholm.

Totalt dödades 49 personer i gårdagens terrorattacker mot två moskéer i nyzeeländska Christchurch.

”Trodde han fått en hjärtattack”

Ebtsam Muhsins make var på fredagsbönen som vanligt – och blev skjuten av terroristen i axeln.

– Jag var hemma och fick ett samtal från någon som jag inte visste vem det var, som sa att min man förts till sjukhus. Jag trodde att han hade fått en hjärtattack eller något, och frågade ’vad har hänt?’ Han svarade att min man blivit skjuten av en kille som dödat massa människor i moskén, säger Ebtsam Muhsin.

Maken träffades i axeln och har inte livshotande skador.

– Han blev precis opererad men han sover fortfarande, han har fått morfin. Jag ska gå dit med barnen nu. Han väntar på en annan operation och kommer stanna på sjukhuset under lång tid.

Ebtsam Muhsin har svårt att sammanfatta känslorna dagen efter terrordådet. Hon säger att hon är i chock, som att hon lever i en mardröm.

Det finns en lång lista på saknade personer, många av dem lär snart dödförklaras. Ebtsam Muhsin har bott i Christchurch i 17 år och känner flera som troligtvis dödats i attacken.

– På sjukhuset väntar de på att imamen ska komma och identifiera människor, för han känner alla. Många har fortfarande hoppet kvar, säger Ebtsam Muhsin.

Begravningarna dröjer

Aftonbladet träffar Omar utanför sjukhuset på Riccarton Avenue i Christchurch.

Omar reste från Auckland så snart han kunde, för att hjälpa till att begrava människor. En muslimsk begravning ska ske så snart som möjligt efter döden, där man först genomför en religiös tvagning och sedan lindar in kroppen i bomullstyg.

– Invånarna har bett folk ska komma och hjälpa till med begravningsprocessen. Men när vi kom hit insåg vi att det kommer ta lång tid, för att polisen måste gå igenom sin utredning. Så det kommer ta tid. Just nu väntar vi bara och ser vad vi kan hjälpa till med, säger Omar.

På sjukhuset har det hållits en briefing för familjemedlemmar, berättar Omar. Några av de döda har identifierats – bland annat en 14-årig pojke. Men många väntar på svar.

– Jag är fortfarande i stor chock. Jag kan inte förstå att det har hänt, särskilt här i Nya Zeeland som är en så vacker plats med så mycket mångfald. Alla lever här fredligt tillsammans och denna brutalitet och hat hade vi aldrig förväntat oss. Jag har alltid varit så stolt över att bo i Nya Zeeland, säger Omar.

”Allt han gjorde var att skapa mer kärlek”

Och stolt är Omar fortfarande. Han känner att landet svarat på terrorattacken med kärlek och gemenskap.

– Förutom förlusten av 49 människor, som är enorm, så tror jag att alla ”kiwis” (nyzeeländare) kommer sammanföras av detta. Det går också mot vad den här galningen ville. Han försökte skapa hat mot minoriteter och splittring, och allt han gjorde var att föra folk samman och skapa mer kärlek.