Kraftigt jordskalv utanför Japan

Publicerad 2012-12-07

Ett kraftigt jordskalv med magnituden 7,3 har inträffat utanför Japans östkust, skriver Reuters.

Skalvet kändes mycket kraftigt i Tokyo och en första tsunamivåg har nu slagit in mot Miyagi-kusten.

I kärnkraftverket Fukushima, som drabbades hårt 2011, har de anställda satt sig i säkerhet.

Enligt det amerikanska jordbävningscentret USGS inträffade skalvet 29 mil sydöst om Kamaishi och 49 mil nordöst om Tokyo.

En första tsunamivåg på en meter slog mot kusten vid 09.40 svensk tid, skriver AP, och myndigheterna uppmanar nu invånarna till evakuering mot högre höjder.

Enligt TT uppmättes skalvet till en "lägre femma" på den sjugradiga japanska skalan, vilket kan innebära skador på vägar och osäkra hus. Japans premiärminister Yoshihiko Noda har avbrutit sin valkampanj för att återvända till sitt Tokyo-kansli.

Ingen tsunamivarning har utfärdats för övriga Stilla havsområdet.

Pågick i en minut

Johan Lindberg som befinner sig på konferens i staden Hakone, runt 10 mil mil sydväst om Tokyo. Han satt på sitt hotell och chattade med sin svärmor när det började skaka.

– Skalvet som vi kände här pågick i en minut, det kändes som sjögång. Men det var inte så farligt, det inget som trillade, säger han.

Nu följer han rapporteringen om jordbävningen i japansk tv.

Alfred Holmgren, Nöjesbladets spelredaktör, bor vid Tokyos största tunnelbanestation. När skalvet inträffade befann han sig i sin lägenhet – på 19:e våningen.

– Skalvet var helt omöjligt att missa, det var intensivt och ihållande, men folk verkar ganska oberörda.

Störtade ner för nödtrapporna

Alfred, däremot, tog det säkra före det osäkra.

– Jag störtade ner för nödtrapporna till lobbyn så fort jag insåg att hela byggnaden skakade och knarrade. Men när jag kom ner stod dock folk och väntade på att ta hissarna upp till sina lägenheter som vanligt, trots att skalvet fortfarande inte dött ut.

Lars Vargö som är Sveriges ambassadör i Tokyo skriver på sin blogg att 15 svenska studenter befinner sig i Tohuko-området, men ”det verkar som att deras universitet inte är allt för oroliga”.

Svenska ambassaden har kontaktat de svenska medborgare som befinner sig i området där de japanska myndigheterna har utfärdat tsunamilarmet.

– De kontakter vi har fått, de verkar ganska lugna. Det verkar inte vara någon större sak, men myndigheten är verkligen på alerten, säger Lars Vargö till Aftonbladet.

Texten uppdateras

Här inträffade
skalvet