André, 16, kan inte gå i skola efter vaccinet

Uppdaterad 2016-05-12 | Publicerad 2013-04-08

Nya studien kan göra honom utan ersättning

André, 16, har inte varit i skolan sedan han var tolv år.

Efter sprutan mot svin­influensa lider han av hypersomni och kroniskt trötthetssymptom.

Men Läkemedelsverkets nya studie visar inga samband mellan vaccinet och Andrés sjukdom.

– Det är en besvikelse, säger hans mamma Eva.

Aftonbladet har följt André Lennartsson i Norberg sedan 2011. Han har en reumatisk sjukdom och prioriterades i vaccinationskampanjen med Pandemrix mot svininfluensan hösten 2009.

– Samma kväll han tog sprutan fick han en krypande smärta i kroppen, säger mamma Eva Lennartsson.

Tre veckor senare fick André sin första sömn­attack. Sedan dess somnar han när som helst, till och med i poolen.

Familjen har kämpat för att han ska utredas av sjukvården. Först blev de misstrodda och sonens svåra symptom bortförklarades som psykiska besvär, berättar de.

Ligger mest till sängs

När han till sist utreddes av sömnkliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala i fjol fick han diagnosen hypersomni – en neuro­logisk sjukdom som påverkar vakenheten.

Ibland sover André 16 timmar i sträck.

Samma år fick han även diagnosen ME/CFS – kroniskt trötthetssyndrom.

Starka morfinplåster dämpar smärtorna, men inte tillräckligt. Gick smärtan att kontrollera säger André att han kunde gå i skolan – leva ett vanligt liv.

Men mest ligger han till sängs. En timmes socialt umgänge i månaden orkar han med. Utomhus åker han rullstol och inne går han med rullator.

När han orkar pluggar han lite på distans och tre nätter i veckan har han en personlig assistans.

2010 ansökte familjen om ersättning från Läke­medelsförsäkringen, men inget har hänt.

I slutet av mars presenterade Läkemedelsverket resultatet av en ny registerstudie, som undersökte eventuella samband mellan vaccination med Pandemrix och narkolepsi, samt ett 50-tal andra neurologiska och auto­immuna tillstånd.

Samband med narko­lepsi bekräftades igen – däremot hittades inget samband mellan vaccinet och övriga sjukdomar.

”Blev sjuk av sprutan”

– Jag är rädd för att det blir avslag från Läkemedels­försäkringen nu när det inte finns några ”bevis” för att vaccinet orsakade Andrés sjukdomar, säger Eva Lennartsson.

För familjen råder dock inga tvivel om vad som triggade i gång sonens obotliga sjukdomar.

– André blev sjuk samma kväll han tog vaccinet och är fortfarande lika sjuk efter 3,5 år. Oavsett studiens resultat så har han fått sjukdomarna av den här sprutan.

De forsätter kampen för att André ska få upprättelse, ersättning och riktig vård.

– Åren bara går. André vill så mycket. Åka fyr­hjuling. Gå i skolan. Träffa kompisar. Bli konditor. Men han har ju inget liv.

NYA STUDIEN OM PANDREMIX

Under vaccinationskampanjen mot svininfluensan A(H1N1) som inleddes hösten 2009 vaccinerades 60 procent av svenska befolkningen med Pandemrix.

I går kom resultatet från en svensk registerstudie av Läkemedelsverket och Karolinska institutet om sambandet mellan vaccination med Pandemrix och narkolepsi samt ett 50-tal andra neurologiska och autoimmuna sjukdomar.

3,3 miljoner vaccinerade jämfördes med 2,5 miljoner ovaccinerade i sju landsting oktober 2010-december 2011.

Studien visar att vaccination med Pandemrix ökar risken för narkolepsi med tre gånger hos barn och unga under 21 år (något lägre riskökning än den tidigare studien visat).

Pandemrix fördubblar även risken för narkolepsi hos unga vuxna i åldern 21–30. Det är ett nytt resultat. Risken avtar med stigande ålder och upphör efter 40 år.

För de immunrelaterade/­autoimmuna sjukdomarna sågs dock inget säkert samband mellan vaccination och ökad risk för dessa tillstånd. Små risk­ökningar kan dock inte helt uteslutas, uppger forskarna.

Källa: Läkemedelsverket

Följ ämnen i artikeln