Tågpersonal hånar resenärer på Facebook

Uppdaterad 2015-04-22 | Publicerad 2015-04-21

Tågkonduktörer i Skåne hänger ut resenärer som "tomtar" och "asylsökande".

Bilder på plankare läggs upp i en sluten grupp på Facebook, avslöjar Metro.

– Det är inte okej, säger resenären Maria Eid.

Flera av tågoperatören Arrivas konduktörer på skånska Pågatågen deltar i förnedringen av resenärer de stört sig på. En mörkhyad person pekas ut och beskrivs som ”tjuvåkande och asylsökande”. En annan beskrivs så här:

”Ser ni den här tomten i Kävlinge så kolla att han har en biljett! Han är mkt medveten om vad han gör!”.

I ett annat inlägg skriver dem att resenärer har lökringar under armarna.

"Hänger ut dem"

Eslövsbon Maria Eid gick med i gruppen för att lämna klagomål om en tågvärd som var otrevlig mot henne på ett tåg mellan Helsingborg och Malmö.

– Jag trodde det var en grupp för missnöjda resenärer, men det var tvärtom. Jag blev argare än jag var innan när jag märkte vad de gjorde, det är inte okej. Det är okej om man bestämmer sig för att kasta av en resenär. Men man tar inte bild på dem och hänger ut dem, säger Maria Eid till Aftonbladet.

Hon reagerade också på nedlåtande kommentarer om resenärer som inte kan prata svenska.

– De gör narr av de de tar bilder av. Man måste ha viss förståelse för folk, lite medkänsla, och inte konstatera att asylsökande inte vill betala för att åka tåg. Hur vet de ens att de är asylsökande? säger Maria Eid.

Har anmält gruppen

Tågoperatören Arriva meddelar att de har anmält gruppen och tar avstånd från den. Chefen på Pågatågen ska ha blivit kontaktad av Arriva för att se om de som lagt upp bilderna jobbar kvar.

Vad säger ni om att era tågvärdars agerande?

– Det är självklart illa, men det är inte Arriva. Arriva kan inte göra något åt att någon startat en grupp. Vi har anmält den och hoppas att de byter namn, säger Ola Insulander, kommunikatör på Arriva.

Om ni får reda på vilka som lagt upp de värsta kommentarerna. Vad gör ni då?

– Det kan jag inte svarar på i nuläget. Vi vet inte ens om de är kvar i företaget, eller om de ens har jobbat på Arriva.

Maria Eid är helt övertygad om att de jobbar kvar.

– Man ser klart och tydligt att det är folk som jobbar på tåget. Om de glömt nycklar eller nåt på tåget så ser man att de skriver till varandra om det. Nån kan gå med i gruppen och se själv om de inte tror mig, säger hon.

Följ ämnen i artikeln