Dödsmarschen: Här tvingas 13 000 migranter ut i öknen

Uppdaterad 2018-08-29 | Publicerad 2018-06-30

Migranterna fraktas på lastbilsflak till ”Point Zero” vid öknens rand.

Sedan hotas de med vapen: gå eller dö!

Många kollapsar eller försvinner under helvetesvandringen genom öknen, berättar vittnen för AP.

Här körs migranter i en lastbil på väg mot ”Point Zero” vid gränsen mellan Algeriet och Niger, där de ska tvingas ut på en livsfarlig vandring.

De närmar sig den lilla gränsstationen Assamakka i Niger i hundratal, liknar små prickar som steg för steg växer sig större.

Solen steker, temperaturen är upp till 48 grader.

De är överlevarna, de som kom fram.

Hur många döda de har lämnat efter sig i sanddynerna är det ingen som vet.

Nyhetsbyrån AP har på plats låtit intervjua mer än 20 migranter och även tagit del av deras smygtagna bilder. Alla var på väg mot Europa, men stoppades i Algeriet och deporterades.

Deras vittnesmål är snarlika: de berättar om hur de trycktes upp i hundratal på lastbilsflak och åkte mellan sex och åtta timmar till en plats i öknen känd som ”Point Zero”. Där släpptes de av och fick riktningen mot Niger utpekad och beordrades att ge sig av.

Vissa hotades med skjutvapen: gå!

Dussintals döda

Framför migranterna väntar en femton kilometer lång vandring genom ingenmansland, till utposten Assamakka i Niger, en samling byggnader i öknen, där de hoppas finna vatten och undsättas av FN.

Mer än 13 000 har tvingats iväg, däribland gravida kvinnor och barn, de senaste 14 månaderna, enligt AP.

Migranterna beskriver för nyhetsbyrån den extrema hettan i sanden under vandringen, som brände igenom också de tjockaste skor. Hur varje andetag kändes som att andas i en ugn. Och hur den algeriska polisen bestal dem på deras mobiltelefoner.

Under vandringen dukade många under av hettan och törsten, ibland i dussintal.

– Kvinnor låg döda, män... Andra försvann i öknen för att de inte visste vägen. Det var var och en för sig själv, säger migranten Janet Kamara från Liberia till AP.

Bebisen död

Hon var själv gravid under vandringen, men bebisen hon födde när hon kom fram var död.

Algeriets massutvisningar av migranter tog fart i oktober 2017, sedan EU ökat påtryckningarna på länderna i Nordafrika att stoppa migranterna innan de nådde Medelhavet, enligt AP.

Enligt Internationella migrationsorganisationen, IOM, har 11 276 män, kvinnor och barn överlevt marschen. Ytterligare 2 500 ska ha tvingats på en liknande vandring från Algeriet mot Mali.

Algeriet har till IOM förnekat att man kränker mänskliga rättigheter i öknen.

Fotnot: Aftonbladets har i en rad reportage berättat om människosmugglingen från Afrika till Europa. Läs den uppmärksammade granskningen här.