Nya bluffen mot äldre: Luras med sedelbyte

Publicerad 2016-09-11

Bedragarna låtsas vara från hemtjänsten och vill hjälpa till att byta ut gamla utgångna sedlar.

Nu varnar polisen för tjuvarnas nya lömska knep.

– Det här är det lägsta man kan göra, säger bedrägeripolisen Jan Olsson.

Det härjar just nu bedragare i Örebroområdet som med fula lömska knep lurar äldre – i deras hem. I torsdags fick en äldre man i Kumla ett samtal från vad han trodde var hemtjänsten och de ville hjälpa honom att byta utgångna sedlar.

– Det är första gången jag hör om just den här varianten, men det är för jävligt och det lägsta man kan göra, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter.

Mannen anade oråd och släppte aldrig in någon i bostaden, men nu varnar polisen för fler bedragare och uppmanar alla äldre att vara på sin vakt.

”Bygger upp förtroende”

Enligt Jan Olsson är det vanligt att tjuvarna låtsas vara från hemtjänsten, skatteverket eller polisen för att vinna de äldres förtroende och därefter försöker de blåsa dem.

– Det är alltid svenska ligor som gör det här, på så sätt kan man bygga upp ett förtroende och en samhörighet med offret, säger han.

De allra vanligaste sätten att lura äldre är genom ”kartknepet”, ”halsbandsfifflet” eller ”barnbarnsmoduset”, enligt polisen.

”Barnbarnsmoduset” går ut på att tjuvarna ringer upp en äldre person och utger sig för att vara ett barnbarn. De säger att bilen gått sönder, att man behöver pengar till en bärgare och att en kompis skickas för att hämta pengarna. När det gäller ”halsbansfifflet” hänger bedragare på ett krafshalsband till försäljning, men när den äldre säger nej tas halsbandet av – tillsammans med personens äkta halsband.

Lägg på om någon ringer

Men uppgifter om det nya sedelbedrägeriet gör att polisen uppmanar alla äldre att vara på sin vakt.

– Har man farföräldrar, morföräldrar eller föräldrar som är äldre så bör man ha ett samtal med dem och prata om att sådana här saker faktiskt händer, säger han.

Se till att vara kritisk mot alla besökare man inte känner, säger de att de kommer från någon myndighet så be dem visa legitimation och försök kontrollera den, uppmanar polisen.

Och är det någon okänd som ringer? Lägg på luren.

– Det här är ett sätt att utnyttja de som är allra svagast i samhället och dessutom tar de skada av det här. Många vågar inte ens gå ut efter en sådan här händelse eftersom de är oroliga och inte litar på någon, säger han och tillägger ”det är för jävligt”.

Följ ämnen i artikeln