Här parkerar pizzasugna poliserna på handikapplats

Publicerad 2015-03-17

Hängdes ut på Facebook – nu pudlar polisen

Poliserna skulle gå in och äta lunch på en pizzeria i Gävle. Men polisbilen parkerades på en handikapplats.

– Jag var så arg att jag skakade, säger 23-åringen som fångade allt på bild, till Aftonbladet.

Ibland tar hungern över helt och hållet och man får svårt att tänka klart. Det kanske var därför polisen i Gävle valde att parkera på handikapplatsen intill en pizzeria i stadsdelen Brynäs, enligt Arbetarbladet.

Tre poliser klev in på pizzerian för att beställa.

Parkeringen fångades på bild av en 23-åring från Gävle som la upp den i ett inlägg på Facebook.

– Jag har själv en handikappad förälder och tycker det är väldigt respektlöst av polisen att ställa sig där, säger han till Aftonbladet.

När 23-åringen tog bilden blev han ifrågasatt av en av poliserna.

– Hon kom fram till mig och frågade vad jag höll på med. Jag svarade att jag knäpper kort och då sa hon att hon skulle flytta bilen om någon som behöver handikapplatsen kommer, säger han och fortsätter:

– Efter att hon sa det där var jag så arg att jag skakade. Jag tittade inte ens upp utan fortsatte bara äta.

Polischefen: "Skulle inte ha ställt sig där"

Många har blivit upprörda och bilden har spridits snabbt på Facebook. Nu väljer polisen också att erkänna sitt misstag.

– Man skulle inte ha ställt sig där. Det var ingen situation som krävde det. Polismannen ville ha bilen under uppsikt för att den inte skulle råka ut för skadegörelse, säger Malin Poltrago, polischef på Ingripande verksamheten, till Arbetarbladet.

Hon vill tona ned händelsen och tror inte att den här typen av agerande är vanligt.

– Polisen i det här fallet satt inte på plats och åt, han var nog bara inne på restaurangen i ett par minuter. Det här är en väldigt ovanlig händelse men det var kanske inte så lämpligt.

"Fanns flera andra platser i närheten"

Det finns utrymme i reglerna för polisen att parkera på en handikapplats, om det är "lämpligt för uppdragets karaktär". De får även parkera exempelvis utanför en butiksentré om det inte finns någon parkeringsruta. Detta för att ha nära till bilen och dess utrustning.

Men att polisen använde parkeringsplatsen för att de ville hålla polisbilen "under uppsikt" är ingen förklaring som 23-åringen köper.

– Det fanns flera andra platser i närheten. De hade inte behövt ställa sig på just den platsen, säger han till Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln