C A Cedergren tvingas avliva alla sina höns

Anna Sjögren

Publicerad 2023-11-08

Sveriges största äggproducent tvingas avliva alla sina höns.

Jordbruksverket ger upp sina försök att sanera anläggningen med djuren i den.

CA Cedergrens anläggning i småländska Fliseryd har haft flera utbrott av salmonella det senaste året. De har tidigare tvingats avliva ett stort antal höns.

Jordbruksverket har försökt att sanera anläggningen på salmonella under den pågående produktionen, men nu ger man upp, rapporterar lantbrukstidningen ATL.

– Vi har försökt att sanera smittade stallar under pågående produktion. Det var inte framgångsrikt och nu när vi har återsmitta så behövde vi göra något annorlunda. Nu saneras anläggningen utan att det finns några djur, säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket till tidningen.

Innan salmonellautbrottet hade CA Cedergren över 1,1 miljoner höns, vilket motsvarade 20 procent av alla värphöns i Sverige.

Men enligt branschorganisationen Svenska Ägg kommer det att innebära att den äggbrist som uppstått i handeln sedan utbrottet i våras håller i sig, men inte förvärras.

– Det är klart att äggbristen blir bestående tills saneringen är klar och äggproduktionen kommer i gång igen. Det hoppas vi ska vara klart för inflyttning av nya höns så den kan komma igång under våren, säger Marie Lönneskog Hogstadius, presskontakt på Svenska Ägg, till Aftonbladet.

Den äggproduktion som fortsatt har gått till livsmedelsindustrin.

Hon säger att beskedet om att man inte blivit av med smittan är tråkigt.

– Det är ju jättetråkigt för alla och för alla äggkonsumenter.

Hon säger att man kan känna sig trygg med att köpa de ägg som säljs i butik.

– Vi har ett bra kontrollprogram och det var så salmonellan hos C A Cedergrens upptäcktes. Så vi är trygga med att programmet fungerar.