Dom som diskar Trump överklagad

TT-AP

Publicerad 2023-12-28

Domslutet i Colorado som diskade ex-presidenten Donald Trump från primärvalet i Colorado inför presidentvale nästa år överklagas.

Republikanerna i Colorado överklagar beslutet som diskar ex-presidenten Donald Trump från delstatens primärval inför presidentvalet nästa år.

Det blir som väntat USA:s högsta domstol som får sista ordet. Det kan fördröja ett snabbt avgörande.

Det handlar om det överraskande och uppmärksammade domslutet som Colorados egen Högsta domstol kom med strax före jul. Då slog HD där fast att Donald Trump inte kunde få stå på valsedlarna i delstatens primärval inför presidentvalet nästa höst. Domstolen motiverade det med att Trump varit delaktig i uppror, i första hand stormningen av kongressen den 6 januari 2021 i syfte att ogiltigförklara Joe Bidens valseger 2020. Domarna angav i sitt beslut, som inte var enigt, att det diskvalificerar honom från att vara valbar till statliga uppdrag.

Från inbördeskriget

Lagregeln i landets konstitutionen som de stödjer sig på tillkom i samband med det amerikanska inbördeskriget på 1860-talet för att hindra personer som deltagit i uppror att kunna väljas.

Överklagandet innebär att domen inte lär kunna träda i kraft i början av januari. Domstolen i Colorado avvaktade med ikraftträdandet just för att ge landets högsta domstol, i Washington DC, tid att ta ställning i frågan om hur den aldrig tidigare använda regeln, åtminstone inte när det gäller presidentkandidater, ska tolkas.

Ska överklaga med

Trump själv har ännu inte överklagat Coloradodomen till Högsta domstolen, men när domen kom sade hans advokater att det skulle ske omgående.

På onsdagen meddelade en annan delstats högsta domstol, Michigans, att den inte avser att i sak pröva en begäran om Trumps valbarhet. Domarna sade i sitt beslut att de inte är övertygade om att deras domstol är rätt instans för att pröva en sådan sak.