Ryssland uppges ha intagit söndersprängd stad

TT-AFP

Publicerad 2023-12-25

En drönarbild från Marinka i februari visar förstörda byggnader. Fronten har tidigare löpt rakt igenom staden.

Ryssland uppger att man intagit Marinka i östra Ukraina, utanför staden Donetsk. Men Ukraina hävdar att striderna om den sönderbombade staden ännu pågår.

– Våra anfallsenheter har i dag totalt frigjort bosättningen Marinka, säger Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu i samtal med president Vladimir Putin i ett möte som sänts på statlig rysk tv.

Enligt Putin innebär kontrollen av Marinka att det blir svårare att nå ryskockuperade staden Donetsk med artilleri för Ukraina.

I tv-sändningen visades också drönarbilder på högar av bråte och tomma hyreshus över ett stort område som sades vara av Marinka.

– Jag vill gratulera dig. Det här är en framgång som ger ryska trupper möjligheten att flytta in i ett bredare operativt område, sade Putin till Sjojgu i sändningen.

Men Oleksandr Sjtupun, talesperson för Ukrainas armé, säger att det är fel att hävda att Marinka till fullo kontrolleras av ryska styrkor.

– Striderna om Marinka fortsätter, säger han och tillägger att ukrainska soldater fortsatt är inom stadens gränser.

– Staden är helt förstörd, tillägger han.

Enligt Le Monde bodde det 12 000 invånare i staden innan kriget, de flesta har dock flytt sedan länge.

Den motoffensiv av ukrainska styrkor som startade i juni i år längs frontlinjen i södra och östra delen av landet har gått knackigt, med få framgångar.

Marinka är ett av de områden där Ryssland pressat på den senaste tiden.