Klimat tvingar folk flytta – 15 000 städer drabbas

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2024-01-18

Pittsburgh är en av städerna i USA som förutspås få en minskad befolkning.

USA kan få runt 15 000 spökstäder inom några decennier.

Störst påverkan har klimatet i nordost och i mellanvästern, enligt en ny studie från University of Illinois Chicago.

I stort sett alla stater kommer i varierande grad påverkas av avfolkningen. I Vermont och West Virginia förväntas 80 procent av städerna få minskad befolkning, enligt studien.

Städer som påverkas mest kan vara Pittsburgh i Pennsylvania, Buffalo i New York och Cleveland i Ohio, skriver The Independent.

Massflytt över hela landet

Kaliforniens sydkust kan få se invånare flytta medan i stället den norra kusten kommer att få en ökad befolkning, enligt de nya beräkningarna.

Och trots att Texas och Utah just nu har en befolkningsökning, kommer båda staterna att få se en betydande del av befolkningen att lämna tätorterna. Även stora städer i Alabama, Georgia och Tennessee kommer att långsamt avfolkas, enligt studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Sämre service

– Konsekvenserna av den här massiva avfolkningen kommer att leda till aldrig tidigare skådade utmaningar och kan leda till att det blir störningar i basservice som transporter, rent vatten, el och internet, säger forskarna.

De senaste beräkningarna bygger, enligt forskarna, på flera faktorer: färre barn föds, industrier stängs igen, huspriserna ökar och klimatkrisen och demografiska data för 24 000 städer under de senaste två decennierna, säger forskarna till Scientific American.