Efter Skyttedals petning – bekräftar Teodorescu Måwe som nytt toppnamn

Publicerad 2024-01-19

Alice Teodorescu Måwe blir Kristdemokraternas nya toppnamn på EU-listan.

Det är den tredje toppkandidaten som partiet presenterar och vägen hit har varit stormig.

– Jag är med i Kristdemokraterna sedan i går, jag fick frågan i går. Så ni kan föreställa er hur överrumplad jag är, säger Alice Teodorescu Måwe.

Kristdemokraterna presenterade på fredagseftermiddagen sitt nya toppnamn på EU-listan: samhällsdebattören Alice Teodorescu Måwe.

– För mig är Alice en kristdemokrat av klassiskt kontinentalt snitt som kommer trivas väl i den europeiska familjen, säger KD-ledaren Ebba Busch.

I september förra året presenterades David Lega som förstanamn bara för att i oktober petas till förmån av Sara Skyttedal efter en omröstning i partifullmäktige.

Fredagens besked innebär att det nu är tredje gången gillt för KD.

Ebba Busch beskriver Teodorescu Måwe som modig och väl genomtänkt debattör som förflyttat den svenska debatten.

– Vår förväntan är att hon ska fortsätta att göra det, men på europeisk nivå, säger Busch.

”Gå från att kommentera till att agera”

Teodorescu Måwe fick frågan om hon ville kandidera för KD på torsdagen. När hon sa ja gick hon också med i partiet.

– Jag är med i Kristdemokraterna sedan i går, jag fick frågan i går. Så ni kan föreställa er hur överrumplad jag är, säger hon.

Den nya toppkandidaten lyfter fram att hon jobbat med att kommentera politik i över ett decennium och därmed har god kännedom om politik och samhällsfrågor.

– Jag vill gå från att kommentera till att agera.

Avslutar lobbyarbetet

Den senaste tiden har Teodorescu Måwe arbetat med lobbyism, bland annat i egen regi. Hon säger att hon upphört med verksamheten på dagen när hon nu representerar Kristdemokraterna.

– Jag har avslutat allting.

I dagsläget har den nya toppkandidaten ingen klar agenda som hon vill föra i det kommande EU-parlamentsvalet. Sverige går till valurnorna 9 juni.

– Det har gått ett dygn sedan jag fick frågan men jag kan konstatera redan nu att jag tror att det är viktigt att också borgerliga politiker, som är EU-vänner, också ska våga vara lite mer kritiska mot de tendenser som funnits inom EU att bli väl expansiva. Det gäller budget och områden som EU vill reglera.

Alice Teodorescu Måwe och Ebba Busch.