Valtandshjälte vid Londondåd sörjer offren

TT-AFP

Publicerad 2019-12-21

En minnesplats vid London Bridge, efter knivattacken som ägde rum vid den i slutet av november. Arkivbild.

Vid knivattacken vid London Bridge i London i slutet av november plockade Darryn Frost, 38, ned en meterlång valtand från väggen och gick till motattack.

Han sörjer att han inte lyckades stoppa mördaren tidigare.

Attacken riktades mot deltagare vid en kriminalvårdskonferens, i en byggnad intill bron. Darryn Frost, som är tjänsteman vid det brittiska justitiedepartementet, berättar att han befann sig en våning upp när han hörde uppståndelsen.

– Jag tog ned narvalstanden från väggen och använde den för att försvara mig själv och andra från gärningsmannen, till nyhetsbyrån PA.

Skummande brandsläckare

Han berättar att han sprang ned för trapporna och ställde sig intill en man som försökte värja sig med en trästol. Frost gav honom valtanden och sprang för att hämta en till likadan, när uppståndelsen fortsatte på bron London Bridge utanför byggnaden. En annan person hade fått tag i en brandsläckare som sprutade skum.

– Tillsammans med andra jagade jag efter gärningsmannen, med valtand i hand, ut på bron, säger Frost.

En grupp människor övermannade den 28-årige Usman Khan, avväpnade honom och höll i hans händer för att han inte skulle kunna detonera vad som senare visade sig vara en falsk spränganordning. När polisen kom till platsen sköt de och dödade Khan.

"Står för allt som är gott"

Två personer mördades i attacken den 29 november: 23-åriga Saskia Jones och 25-åriga Jack Merritt. Bägge var akademiker som arbetade med ett rehabiliteringsprogram för fängelsedömda.

– När jag läst om deras liv och gärningar är jag övertygad om att de representerar allt som är gott i världen, och jag kommer alltid känna en djup sorg över att jag inte lyckades rädda dem, säger Darryn Frost.

Gärningsmannen Usman Khan dömdes för terrorbrott 2012 och under sin tid i fängelset ingick han i just detta rehabiliteringsprogram.

Narvalständer är spjutliknande, spiralvridna och kan bli upp emot tre meter långa. De sticker ut som framåtriktade horn ur överkäken på narvalshanar.