Polisen sprängde narkotikaliga i Göteborg

Jonas Dagson/TT

Publicerad 2019-07-12

Tretton personer dömda till fängelsestraff, en till ungdomsvård, ytterligare tio häktade och hundratusentals narkotikaklassade tabletter tagna i beslag. Det är resultatet av polisens tillslag mot ett narkotikanätverk i Göteborg.

Hösten 2018 pågick öppen narkotikahandel i centrala Göteborg, främst i Brunnsparken och på Drottningtorget nära centralstationen. Polisen beslutade sig för att ta krafttag.

Och nu, närmare ett år senare, tror man sig ha knäckt det stora nätverk som låg bakom handeln.

Åtal och beslag

Insatsen har resulterat i domar, åtal, utvisningar och beslag. En annan följd är att priset på gatan på preparat som tramadol har fördubblats i Göteborg.

– Vi började med att samla in underrättelserapporter. Sedan drog vi igång efter årsskiftet, säger Tobias Bergkvist, chef för polisens utredningsenhet i region Väst, till TT.

Polisen kunde identifiera fyra centrala personer som samlat omkring 80 personer runt sig, som smugglat, sålt eller missbrukat narkotika. De flesta är unga män, 18–20 år.

Smugglingen skedde dels genom vanliga försändelser per post, men också med kurirer som tog in drogerna från Mellanöstern eller Balkan.

Vid ett tillfälle kunde polisen följa en smugglingsresa från införseln i Sverige, utmed hela Västkusten, ända upp till norska gränsen där 300 000 narkotikaklassade tabletter beslagtogs med hjälp av norsk polis.

– Det var ett viktigt tillslag, ett bland flera, säger Tobias Bergkvist.

Kriminella entreprenörer

Förvånande var att nätverket skilde sig från den gängse bilden av kriminella gäng som ofta är hierarkiskt organiserade med tydliga våldsbenägna ledare. Här handlade det mer om kriminella entreprenörer som affärsmässigt köpte in droger och byggde upp ett nätverk av återförsäljare med ansvar för olika geografiska områden i Göteborgs innerstad.

Ännu är inte alla rättegångar avslutade. Mot dem som sitter häktade finns misstankar om synnerligen grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. Efter samverkan med gränspolisen har några personer i nätverken överlämnats till Migrationsverket i väntan på utvisning.

– Ännu är vi inte i mål med alla delar. Fler gripanden och åtal är att vänta och vi har fått ett bra genomslag som påverkar knarkhandeln en lång tid framöver, säger Tobias Bergkvist.

Kan komma tillbaka

Samtidigt är han realist.

– Handeln tenderar att komma tillbaka. Men nu vet vi hur det ser ut. Vi har skaffat oss kunskaper och identifierat smuggelvägar, vilket underlättar arbetet framöver. Sedan kanske vårt arbete inte kommer att ske på samma sätt som det har gjort under den här insatsen.