Församlingen stoppar skolavslutningar i kyrkan

Publicerad 2019-04-28

Kyrkorådet i Sävare församling har beslutat att inga fler skolavslutningar kommer hållas i deras kyrkor. Anledningen är att de anser att tillställningarna inte är förenliga med kyrkans uppdrag.

– Som kyrka kan vi aldrig se kyrkorummet som bara en lokal, utan det är ju ett heligt rum i första hand, säger Fagrell, säger kyrkoherden Judith Fagrell.

Församlingen Sävare i Lidköping har under de senaste dagarna dragit till sig uppmärksamhet i svenska medier efter att ha beslutat om att stoppa skolavslutningar i sina kyrkolokaler, vilket Lidköpingsnytt var först med att uppmärksamma.

Judith Fagrell, kyrkoherde i Sävare församling, berättar att det började diskuteras för ungefär ett halvår sen. Anledningen ska ha varit att de anser att skolans och kyrkans uppdrag krockar med varandra.

– Vi har ett rikt samarbete med skolorna här där de kommer för jul-och påskvandringar, bibeläventyr och liknande. Det är en del av religionsundervisningen – men det är inte skolavslutningar, säger Fagrell till Aftonbladet.

Inga religiösa inslag

Enligt skollagen får undervisning inte vara konfessionell. Att anordna ceremonier i en kyrka eller annan religiös lokal i samband med avslutningar eller högtider är tillåtet – så länge det inte förekommer några religiösa inslag som böner och trosbekännelser.

Det är just här skon klämmer, menar Fagrell.

– I kyrkans rum är vi ju allt annan än icke-konfessionella. Vid skolavslutningar bestämmer skolan över hela innehållet och kan exempelvis be om att få läsa prästens tal i förväg. Vi anser att kyrka ska få vara kyrka och skola ska få vara skola.

”Är ett heligt rum”

Fagrell menar att de hellre vill fokusera på de delar som ingår i skolans religionsundervisning.

– I sådana sammanhang kan vi bidra med vår kompetens som företrädare för kyrkan där barnen får möjlighet att upptäcka kyrkorummet. Vi kan verka fritt som kyrka och möta varandra under andra förutsättningar.

Beslutet har väckt reaktioner från olika håll. Det är både människor som kommer sakna traditionen men även många som förstår beslutet. Enligt Fagrell har diskussionen pågått i ungefär tio år inom prästvärlden och hon hoppas nu på att den utvecklas.

– Som kyrka kan vi aldrig se kyrkorummet som bara en lokal, utan det är ju ett heligt rum i första hand, säger Fagrell och fortsätter:

– Jag tycker att det är viktigt att den här frågan kommer upp i det offentliga samtalet för det är inte bara en ”sakfråga” om skolavslutningar – det handlar om hur kyrkan och samhället ska förhålla sig till varandra.