Vilda virusrykten sprids över världen

TT-AFP

Publicerad 2020-01-29

Många osanna rykten cirkulerar om coronaviruset.

Coronaviruset, som har krävt över 130 liv, sprider oro på många håll i världen.

Men förutom viruset och oron sprids också falska rykten. Vi listar några av de osanna uppgifterna.

Oriktiga prognoser för Wuhan

Det är enligt läkare troligt att hela befolkningen i den kinesiska storstaden Wuhan, där viruset först spreds, kommer att dö av coronaviruset. I alla fall om man ska tro ett Facebookinlägg i Sri Lanka som delats tusentals gånger. Men det finns inga uppgifter om några sådana scenarier.

Det finns nu inget vaccin mot coronaviruset, men enligt USA:s folkhälsomyndighet CDC kommer de flesta insjuknade att återhämta sig.

Livsmedelsskrämsel i Sydney

En lista på mat och platser i Sydney där det nya coronaviruset uppges förekomma syns i flera Facebookposter som delats flitigt i Australiens största stad. I ett inlägg syns olika typer av ris, kakor och lökringar som påstås innehålla spår av viruset.

Enligt uppgifterna har tester gjorts och viruset har hittats i flera förorter till Sydney, men den lokala hälsomyndigheten uppger för nyhetsbyrån AFP att människor som besöker platserna inte utsätts för risker. Det finns inte heller några officiella varningar eller beslut om återkallelse av livsmedlen som listas.

Konspirationsteorier

Uppgifter om att coronaviruset har skapats avsiktligt cirkulerar på sociala medier. Bland annat beskylls den amerikanska folkhälsomyndigheten CDC för att ligga bakom viruset.

Falsk Wuhan-film från Indonesien

En video som visats mer än 88 000 gånger på Facebook uppges komma från marknaden i den kinesiska storstaden Wuhan där viruset först tros ha spridits. Videon lades upp i Filippinerna den 26 januari och visar fladdermöss, råttor, ormar och andra djurprodukter.

AFP kunnat bekräfta sig att videon inte är från Wuhan, utan från en marknad i provinsen Sulawesi i Indonesien och publicerades på Youtube i somras.

Saltvatten dödar inte viruset

Flera inlägg på sociala medier hävdar att den kinesiske experten Zhong Nanshan sagt till människor att skölja munnen med saltvattenslösning för att undvika att insjukna i coronaviruset.

Expertens medarbetare har med anledning av ryktet tvingats meddela att saltvatten inte dödar det nya viruset. De uppmanar människor att inte tro på eller dela oriktiga rykten på nätet.

Bilder på fel bygge

Ett nytt sjukhus för coronaviruspatienter i Wuhan byggdes på bara 16 timmar, enligt en bild som cirkulerat i sociala medier. Men bilden är en gammal och visar en helt annan byggnad.

Ett nytt sjukhus byggs dock i staden, men det är inte färdigställt.

Rykten om insjuknade i Frankrike

Uppgifter om att flera personer har insjuknat i coronaviruset i de franska departementen Val d'Oise, Savoie, Lot-et-Garonne och Pyrénées-Orientales har spridits på sociala medier. I inläggen syns bilder som ser ut at komma från franska nyhetssajter. De har dock visat sig vara manipulerade. Inga fall har bekräftats i departementen.