Olika syn på ledighet bland Uppsalaskolorna

Publicerad 2020-02-10

Arkiv.

Frågan har blivit ett lotteri

Funderar du på att förlänga sportlovet med ett par extra dagars ledighet?

Har du skolbarn kan det bli svårt.

Många Uppsalaskolor nobbar numer helt ledighet under terminen.

– Jag tror att föräldrar har börjat förstå att vi är restriktiva. I år har jag inte fått in en enda ansökan, säger Bengt Stenberg, rektor på Vaksalaskolan.

Enligt Skolverkets rapport från 2010 beviljades 88 procent av alla ansökningar som avsåg ledighet längre än tio dagar.

Då var det kommunerna som bestämde. Ett år senare skärptes skollagen, rektorerna fick mer att säga till om och sedan dess är frikostigheten ett minne blott. I alla fall på vissa skolor.

Bengt Stenberg

Vaksalaskolans rektor Bengt Stenberg är tydlig med hur han ser på saken:

– På vår skola godkänner vi inte sådant som inte är enskilda angelägenheter, vi förhåller oss strikt till skollagen.

På andra skolor gör rektorer helt andra bedömningar – vilket förvandlar frågan om ledighet till ett lotteri – där vissa skolor tillåter eleverna att vara lediga medan andra säger nej.

Ibland är föräldrar också särskilt påstridiga. Bengt Stenberg minns en tidigare skola han arbetade på:

– Där kom det in väldigt många ledighetsansökningar och i vissa fall sjukskrevs elever för att åka på semester. När det blir så ter sig lagen tandlös. Vi har ju skolplikt men skolpersonal kan knappast åka till Spanien och hämta hem en elev som sjukskrivits av sina föräldrar.

Arkiv.

Informerar föräldrar

Enligt skolverkets riktlinjer kring ledighet mellan lov ska bedömningen vara restriktiv och bara tillåtas vid enskilda angelägenheter som exempelvis familjehögtider och religiösa högtider.

Elisabeth Viksten Eriksson, rektor på Gottsundaskolan, har märkt att antalet ledighetsansökningar minskat rejält de senaste åren. Om det har att göra med att makten förflyttats från kommunen till rektorerna vill hon inte sia om.

– Jag tror att det beror på att vi på vår skola blivit tydligare med att berätta för föräldrar hur vi ser på ledighet mellan lov. Vi informerar om skolplikten och har ett tydligt samtal om att det är viktigt för eleverna att vara i skolan.

Idag när en ledighetsansökan kommer in till Gottsundaskolan görs alltid en individuell bedömning. I vissa fall bjuds föräldrar även in till samtal om den eventuella ledigheten.

Rektorn har sista ordet

Sofia Kalin, jurist på skolverket, har tidigare berättat för Aftonbladet att det inte är ovanligt att föräldrar ringer Skolverket för att fråga vad som egentligen gäller vid en ledighetsansökan.

– När det händer hänvisar vi tillbaka till skolan eftersom rektorn har sista ordet i den här frågan.

Går det att överklaga rektorns beslut?

– Nej.

Men är det inte ett ganska orättvist system?

– Det kan jag inte svara på.

Strider ledighet under terminen mot skolplikten?

– Nej. Att ge ledigt strider inte mot skolplikten.